Gıdada enzim kullanımı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Gıdada enzim kullanımı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 16:09

Nüfus arttıkça beslenme ihtiyacını karşılamak üzere gıda endüstrisinde bilimsel gelişmelerden yararlanma artarak sürüyor. Gıda endüstrisinde enzimlerin kullanım alanları da giderek artıyor. Buna bağlı olarak 2016 yılında 4.61 milyar dolara ulaşan global suni enzim pazarının, 2022 yılında 6.3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Konuyu değerlendiren Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, endüstriyel gıda üretiminde Türk Gıda Kodeksi’ne uygun katkı maddeleri ve işlem yardımcı maddesi olarak enzimlerin kullanıldığına dikkat çekti.

Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin sağlık açısından zararlı olduklarına ilişkin bilimsel bir bulgu olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Artık, tüketicilerin ürün etiketlerinde doğru bilgilendirilmeyi talep etmeleri gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Artık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gıdada enzim kullanımı olmadan üretim yapılamaz. Enzimler bazı endüstriyel işlemlerde, gıda, analitik ve organik kimyanın bazı dallarında 1930’lardan bu yana kullanılmaktadır. Bu alandaki gelişmeler özellikle son yıllarda baş döndürücü bir hıza ulaştı ve bunun da denetimi zorlaştı. 

Haberin Devamı

Proses yardımcı maddesi olarak enzimler, güvenli gıda üretiminde nişasta ve pektinin parçalanması ve uygun gıda üretimi için çok önemli bir maddedir. Ancak enzimler özellikle gıda endüstrisinde; üretimi hızlandırmak, üretimin her aşamasında stabilite sağlamak ve böylelikle maliyetleri düşürerek  verimliliği  artırmak amacıyla kullanılabiliyor. Özellikle yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, alkollü ve alkolsüz soğuk içeceklere olan talep artıyor. Bu sektörde talebe yetişebilmek amacıyla üretimi artırmak ya da hızlandırmak için yaz aylarında proses yardımcı madde olarak enzim kullanımına daha fazla başvurulabiliyorlar. Bu durumlarda tüketicilerin doğal üretim süreçlerine ilişkin doğru bilgilendirilmeyi talep etmeleri gerekmektedir.”  

Proses yardımcı maddesi olarak kullanılan enzimler, gıda endüstrisinde süt ürünleri başta olmak üzere meyve suyu, unlu gıdalar, bira üretimi ile et işlemede, yanısıra hayvan yemi, deterjan imalatı ve deri işlemede kullanılıyor. Ayrıca gıda endüstrisinde kullanılan bazı özel katkı maddeleri, enzimlerden yararlanılarak üretiliyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!