Güncelleme Tarihi:
GAÜN Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Haluk Savaş ve Yrd. Doç. Dr. Feridun Bülbül, psikilojik rahatsızlığı bulunan ve gebelik durumundan dolayı ilaç kullanamayan 33 hastaya, tıpta elektrokonvülsif (EKT) olarak bilinen "elektro şok" tedavisi uyguladı.
Çalışma sonucunda depresyon hastalarının yüzde 84'ünde, ikiuçlu bozukluk hastalarının yüzde 91'inde ve şizofreni hastalarının yüzde 50'sinde "tam tedavi" yanıtı alındı.
Prof. Dr. Savaş, halk arasında "şok tedavisi" olarak da bilinen EKT'nin özellikle kritik hastalıklarda, intihar düşüncesinin olduğu yoğun depresyonlu tablolarda, şizofren ve manikdepresif hastaların manik döneminde çok işe yaradığını söyledi.
Kendilerinin de psiyatrik durumları bulunan hamile hastaları üzerinde araştırma yaptığını anımsatan Savaş, "Bu, elektrikle yapılan bir tedavi yöntemi ve iki elektrot kafaya yakınlaştırılarak yapılıyor. Buradan yayılan elektrik akımı beyinden geçiyor. Çok güçlü sonuç alınan bir yöntemdir. ABD'deki kliniklerdehastaların yüzde 15'ne EKT tedavisi uygulanmaktadır. Bizde çalışmamızda 33 hamile hastayı incelemeye aldık ve 'elektro şok' tedavisini uyguladık" dedi.
Psikaytri tedavisi gören gebe hastaların ilaç kullanmayla ilgili sorunları olduğunu aktaran Savaş, şunları kaydetti:
"Araştırmamızdan olumlu sonuçlar aldık. Sonrasında sonuçlarını geriye doğru derledik. Ayrıca 27 hastanın çocuklarının sağlık bilgisine ulaştık ve 24'ünde herhangi bir sağlık sorununun olmadığını gördük. Dolayısıyla bu yöntemi düşünen hastalarımızın tedirgin olmasına gerek yok. Bu çalışmada depresyon hastalarının yüzde 84'ünde, ikiuçlu bozukluk hastalarının yüzde 91'inde ve şizofreni hastalarının yüzde 50'sinde tam tedavi yanıtı alındı. Bu da çok yüksek rakam."
Savaş, hamileler dışında da kullanılan "elektro şok" yönteminin güvenli ve etkin sonuç alınan bir psikiyatri tedavi tekniği olduğunu sözlerine ekledi.