Güncelleme Tarihi:
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, Gastrik Bypass ameliyatı ile obezite tedavisi hakkında bilgi verdi.
DİYET VE EGZERSİZ ÇABALARI SONUÇ VERMEDİYSE...
Laparoskopik Gastrik Bypass ameliyatı olmadan önce hastaların aşırı kilolarından kurtulmak için en az üç kez diyetisyen ve spor hocası eşliğinde tedavi görmüş olması gerekir. Tüm bunlara rağmen hasta kilo vermeyi başaramadıysa ve verdiği kiloları hızla geri alıyorsa genel cerrahiye başvurması gerekir. Ayrıca aşırı kilolu olmanın yanı sıra tansiyon ve şeker hastalığı gibi başka tıbbi hastalıkların da görülmeye başlanmış olması gerekir. Laparoskopik Gastrik Bypass ameliyatı obezite tedavisinde etkili ve güvenilir operasyonlardan biridir.
LAPAROSKOPİK GASTRİK BYPASS AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Laparoskopik Gastrik Bypass ameliyatı, hem hacim kısıtlayıcı hem de emilim bozucu bir ameliyattır. Bu ameliyatla kişilerin yedikleri yemek miktarı kısıtlanır ve yenilen gıdaların emilimi azaltılır. Cerrahi olarak oluşturulan poş olarak adlandırılan yeni mide, eski mide hacminin üçte birlik bir kısmı kadar olur. Yeni oluşturulan bu mide sayesinde kişi daha az gıda ile çabucak doyabilmektedir. Küçük bir mide poşu ile elde edilen kısıtlama ve besinlerin daha az emilimi ile malabsorbisyon etkileri sayesinde kilo verilmesini sağlar. Laparoskopik Gastrik Bypass ameliyatı kapalı teknik ile gerçekleştirilir, iyileşme süreci kısa ve zahmetsizdir.
AMELİYAT SONRASINDAKİ SÜREÇ NASIL OLUR?
Ameliyatın ardından hasta adım adım kilo vermeye başlar. Obezite cerrahisi ile birlikte görülen yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer hastalıkların tedavisi de başlatılmalıdır. Operasyonun ardından hasta fazla kilolarının %50-80’inin verirken şeker hastalığında % 80, yüksek tansiyon hastalığından % 70 oranında iyileşme sağlanır. Operasyondan sonra diyetine uyması ve yeni beslenme alışkanlıklarına geçmesi önemlidir.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.