Güncelleme Tarihi:
11 Eylül saldırılarından beri Batı dünyası en büyük terör saldırısına maruz kaldı. Fiziksel yaraların sonrasında herkes ruhsal yaralarını
Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü Doç. Dr. Burhanettin Kaya, travmaların 3'e ayrıldığını ve ruhsal sarsıntı yaratan olayın etkilerinin, olayın nasıl yaşandığı ile çok alakalı olduğunu belirtiyor.
Travmalar 3'e ayrılıyor;
- İnsan eliyle yaratılmış felaketler
- Kazayla dolaylı olarak insan eliyle yaratılan felaketler
- Doğal afetler
İNSAN ELİYLE YARATILMIŞ TRAVMALAR DAHA YARALAYICI
Ve çok önemli bir bilgi; insan eliyle oluşturulan travmaların tahrip edici etkisi çok daha yüksektir. İnsan eliyle, kasıtlı olanlar daha çabuk kronikleşir.
YAPILMASI GEREKENLER NELER?
Burada yapılması gerekenler ise toplum için çok önemli
- Toplumsal travmalarda öncelikle kişileri çok hızlı bir biçimde güvenli bölgeye almaları lazım, örneğin göçük altından çıktılarsa hemen güvenli, deprem tehlikesi olmayan, bundan zarar görmeyeceği bir yere götürmeleri gerekiyor.
- İhtiyaçlarının karşılanması ve hızla eski hayatına geri döndürülmesi gerekiyor. Ayrıca yine çok hızlı bir şekilde psikolojik desteğe başlanması gerekiyor.
- Sorumluların cezalandırılması ve yetkililerin hatalarını kabul ederek özür dilemesi gerekir.
FRANSA’DA DAYANIŞMA
Travmaları ve bu tür saldırıları ruhsal olarak atlatmanın en iyi yollarından biri de “dayanışmadır” ve bu çok önemlidir. Dayanışma içinde olan insanların travmaları daha çabuk atlattığı ve travma sonrası stres bozukluğunu daha az yaşadıkları görülmüştür.
Fransız halkı da bu konuda çok duyarlı yaklaşarak sosyal medya üzerinden birbirlerine yardım etmeye başladı. “Açık kapı” anlamına gelen PorteOuverte etiketi ile evlerinin adresini bildiren ve sığınacak güvenli bir yer arayan saldırı mağdurlarına kapılarının açık olduğunu söyleyen insanlar oldu. Ayrıca taksicilerin de taksimetrelerini kapatarak herkesi ücretsiz olarak taşıdıkları öğrenildi. Bu Fransa’da yaşayan halkın terör saldırısına karşı göstereceği çok duyarlı bir davranış.