Metin FERAH/BOLU, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 10:55
GAZİ Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitim Bölümü, 2 yıl süren çalışma sonucunda Bolu’nun yöresel folklorik kıyafetlerini ortaya çıkartarak oyuncak bebeklerin üzerinde uyguladı. Ortaya birbirinden güzel 12 folklorik bebek modeli çıktı.
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitim Bölümü öğretim üyeleri Yrd.Doç.Dr. Melda Özdemir, Yrd.Doç.Dr. Fatma Yetim ve Yrd.Doç.Dr. Hülya Köklü’nün ‘Bolu İli Yöresel Kıyafetlerinin İncelenmesi ve Folklorik Yapma Bebek Üretiminde Değerlendirilmesi’ projelerine Tübitak ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destekleme Kurulu destek verdi. Bolu ve ilçelerinde 2 yıl süren araştırmaların ardından orjinal kıyafetler ortaya çıkarıldı. Yrd.Doç.Dr. Özdemir, Yrd.Doç.Dr. Yetim ve Yrd.Doç.Dr. Köklü yapılan araştırmaların ardından ortaya çıkan 12 bebek modelini Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi’nde 5 gün sürecek kursla kız meslek lisesi, halk eğitimi el sanatları öğretmenleri ve usta öğreticilere öğretmeye başladı.
Çalışmayı folklorik kıyafet açısından zengin olması ve bu konuda herhangi bir araştırma yapılmamış olması nedeniyle Bolu’da yapmayı uygun gördüklerini belirten proje yürütücüsü Melda Özdemir, “Yöresel kıyafetli folklorik yapma bebeklerin, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek şekilde yapılmaları halinde, yöre insanı için iyi bir gelir kaynağı haline geleceğine inandık. Bu nedenle de çalışmayı özgün kıyafetler açısından son derece zengin gördüğümüz, turizm zenginliklerine sahip Bolu’da yapmayı kararlaştırdık” dedi.
Bolu ve ilçelerinde 2 yıl süreyle yaptıkları araştırmada folklorik açıdan orjinal kıyafetlerin şablonlarını çıkardıklarını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Özdemir, şöyle konuştu;
“Damal ve Soğanlı Köyü, yöresel kıyafetli folklorik yapma bebek konusunda hayli başarılı olmuş durumdalar. Bolu’da 2 yıl süreyle yaptığımız çalışmanın ürünlerini, Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi’nde kız meslek lisesi, halk eğitimi el sanatları öğretmenleri ve usta öğreticilerine verdiğimiz 5 günlük seminer sonrasında almaya başlayacağız. Seminerde, Bolu yöresine ait yöresel folklorik kıyafetler, birebir küçültülerek, ip sarılı bakır telden iskeleti yapılan, kitre pamuk ve fimo hamuru kullanılarak şekillendirilen 35 santimetre büyüklüğündeki bebeklere giydiriliyor.”