Folik asit nedir? Folik asit hangi besinlerde bulunur?

Güncelleme Tarihi:

Folik asit nedir Folik asit hangi besinlerde bulunur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2018 15:04

Folik Asit, sinir sistemi düzeni ve fetusun gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Eksikliği durumunda farklı etkilerin ortaya çıktığı öne sürülen Folik Asit, maya, pirinç ve mercimek gibi birçok besinde bulunmaktadır. Peki, sıkça anılan ve özellikle gebelik dönemindeki kadınlar tarafından araştırılan Folik Asit nedir? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Folik asit birçok yerde B12 vitamini ile birlikte görev görür. DNA sentezinde gerekli olduğu için hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Folik asit eksikliğinde hücreler yeterli şekilde bölünemezler. Folik asitin fetusta, sinir sisteminin gelişmesinde oldukça önemli bir rolü vardır. Gebelikte folik asit eksikliği; ‘spina bifida’ gibi nöral tüp defektleri başta olmak üzere çeşitli doğumsal anomalilere neden olabilmektedir. Folik asit eksikliğinin ayrıca; depresyon, ateroskleroz ve osteoporozla ilişkisi olduğu gösterilmiştir.

Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca brokolü, lahana, portakal ve tam tahıllarda da folik asitten zengindirler.

Çeşitli besinlerin folik asit içeriği;

Maya 2022
Böbrek 180
Pirinç 430
Fasulye 145
Soya unu 425
Mercimek 105

Haberin Devamı

Folik asit besinlerde yaygın olarak bulunmasına rağmen, dünyada en sık rastlanan vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Karaciğer hariç hayvansal gıdalar folik asitten fakir iken, bitkisel gıdalar folik asit bakımından zengindir. Ayrıca alkol ve östrojenler, sulfasalazin, barbiturat gibi ilaçlar folik asit metabolizmasını bozarlar. Folik asit çok hassas bir vitamindir. Işık ve sıcakla kolayca bozulabilmektedir.

Folik asit eksikliğinden tüm hücrelerimiz etkilenmekle birlikte, en çok hızlı bölünen dokular olan eritrositler, gastrointestinal sistem ve genital trakt hücreleri etkilenmektedir. Folik asit eksikliği sonucu büyüme yavaşlaması, ishal, kansızlık, diş eti iltihabı, depresyon, uyku bozuklukları, huzursuzluk, unutkanlık, iştahsızlık ve bulantı gelişebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!