Güncelleme Tarihi:
Ancak son araştırmalara göre, genel olarak stres başlığı altında toplanan kronik gerginlikler, endişe, korku, gelecek kaygısı ve özellikle aşırı mükemmeliyetçilik mizacının beyinde zihinsel negatif yük oluşturması yanında aynı fiziksel yılı taşıyormuşcasına omurga çevresi kaslarda önce mikrospazmlara, kasılmalara daha sonra omurlar arası disklerde aşınmalara ve fıtık oluşumuna zemin hazırladığı veya tetiklediği tespit edilmiştir.
ELLE TEDAVİ YÜZDE 98 BAŞARI SAĞLIYOR
Bu konuda Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu bel ve boyun fıtığı hastalarının fıtıklarını tedavi etmenin yanında, stres yaratan aşırı mükemmelliyetçi mizacın hastaya zararlarının anlatılması ve bu konuda kendilerini frenlemelerinin öğretilmesi gerektiğini söylüyor. Bu yapılmazsa hastanın fıtık tedavisi ile iyileşse bile, hastalığın bir süre sonra nüksedeceğini belirten Dr. Ali Şahabettinoğlu bel ve boyun fıtığında manipülasyon yani elle tedavi taktiği uyguluyor. Manipülasyon yani elle fizik tedavinin bel ve boyun fıtıklarında %98 hastada başarılı sonuç verdiği, tedavinin hafif vakalarda 2 - 3, ağır vakalarda 8 - 10 seans sürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu Bursa'daki Merkezinde Türkiye'nin her yanından gelen hastalarına bu tedaviyi uyguluyor.
YÜZDE 2 AMELİYATA İHTİYAÇ DUYUYOR
Manipülasyon tedavisinde rahatsızlık olan bölgeye ellerle bir takım bastırma, germe, döndürme gibi teknikler ve manevralar yapıldığını, bu yöntemin masaj ile ilgisi olmadığını, klasik batı tıbbı tedavisi olduğunu ifade ediyor. Özellikle yüksek başarısının da etkisi ile son yıllarda Dünyada bu tedaviyi uygulayan doktorların hızla arttığını, tedavide yeni gelişmeler ve teknikler ortaya çıktıkça daha da yaygınlaştığını ancak elle tedavi yöntemi olan manipülasyonun dünyada Amerika, İngiltere, Kanada, Rusya, Çin, Japonya gibi birçok ülkede binlerce doktor tarafından uygulanmasına karşın Türkiye'de bu tedaviyi uygulayan az sayıdaki uzman doktorlardan birisi olan Dr. Ali Şahabettinoğlu manipülasyon tedavisinin doktorlar arasında bilinirliğine ve yayılmasına özellikle ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Bel fıtığında bel/veya bacak ağrısı, uyuşması, boyun fıtığında da ense ve kollarda ağrı ve/veya uyuşması en çok görülen şikayetler olup genellikle ameliyatsız tedavilerle %98 hastanın iyileştiğini sadece %1-2 hastada ameliyat gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyenlerde, boyun fıtığında ise el-kollarında ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerektiğini belirtiyor.
Tedavi sonrası hastalara koruyucu olarak bel ve boyun egzersizleri, duruş-oturuş-kalkış-yürüyüş-çalışma şekli tavsiyeleri yanı sıra mutlaka aşırı stres, kronik zihinsel ve duygusal yüklenmelerden kendilerini korumalarını, bunlarla baş etme yöntemlerini ve gerekirse psikolojik yardım almalarını öneriyoruz, diyor.