Fil hastalığının tedavisi 'süpermikrocerrahi' yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Fil hastalığının tedavisi süpermikrocerrahi yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 10:00

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen ve sıklıkla bacak veya kollarda görülen ödemlerin kesin tedavisinin “süpermikrocerrahi” olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lenfödem hastalarına uyguladıkları süpermikrocerrahi yöntemi ile fil hastalığını tedavi edebildiklerini söyledi.

Lenfödemin veya halk arasında bilinen adıyla fil hastalığının tüm dünyada oldukça yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayan Demirtaş, lenfödem hastalığının önemli bir bölümünün kanser hastalarına uygulanan cerrahi ve ışın tedavisinden sonra ortaya çıktığını, kanser tedavisinde artan başarıyla birlikte lenfödem hastalarında da artış görüldüğünü bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Demirtaş, lenfödemin yaygın bir hastalık olmasına rağmen bu hastaların kendilerini tedavi edecek bir merkez bulamadıklarını, çünkü bugüne kadar hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını kaydetti.

TÜRKİYE'DE İLK

Hastalığın tedavisinde bir yöntem olan süpermikrocerrahi yönteminin dünyada yeni olduğunu ve Türkiye'de ilk kez bu yöntemi kendilerinin uygulayarak başarı elde ettiklerini anlatan Demirtaş, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bugüne kadar bu hastalığın kesin tedavisi mümkün değildi. Ne ameliyat ne de ilaç tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilemiyordu. Artık lenfödem hastaları için yeni bir ümit var. Bu da 'süpermikrocerrahi' yöntemi. Daha önce dikilemeyecek kadar ince olduğu düşünülen lenf damarları, süpermikrocerrahi yöntemiyle onarmak artık mümkün. Bu yeni yöntem çok özel aletlerle yapılıyor ve dünyada sadece birkaç merkezde uygulanıyor. Gururla söylemek isteriz ki bu merkezlerden biri de Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Türkiye'de bu tedavi yöntemini ilk kez biz uyguladık ve başarılı sonuçlar elde ettik. Bu nedenle üniversitemize Ankara ve İstanbul'dan gelen hastalarımız var.”

SÜPERMİKROCERRAHİ YÖNTEMİ

Lenf kanallarının görevinin, cilt yüzeyine yakın kılcal kan damarlarının deri altına sızdırdıkları su ve protein gibi lenf sıvılarını toplayarak vücuttan atılmasını sağlamak olduğunu anlatan Demirtaş, bu kanalların tıkanması, tahribatı veya yetersizliğinde protein ve suyun dokular arasında birikerek sıklıkla bacak veya kollarda ödem oluşturduğunu bu ödeme lenfödem adı verildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Uyguladıkları süpermikrocerrahi yöntemi ile ödem oluşan kol veya bacakta küçük kesitler açarak, mikroskop yardımı ile lenf damarlarını tıkalı olmayan toplardamarlara diktiklerini bildiren Demirtaş, “Lenf damarları gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için ameliyatı ancak mikroskop yardımı ile yapabiliyoruz. Ameliyatlar ödeme bağlı olarak ortalama 6-8 saat sürüyor. Tedavinin etkisi ise zaman geçtikçe kendini gösteriyor, zamanla ödemler inerek, kol veya bacak normal görüntüsüne kavuşuyor” dedi.

OMÜ'de süpermikrocerrahi yöntemini uygulamaya 6 ay önce başladıklarını ve son bir ayda 5 hastaya ameliyat yaptıklarını kaydeden Demirtaş, uyguladıkları yöntemden başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul'dan tedavi olmak için Samsun'a gelen Selahattin Demir (75) ise, 4 yıldır bacaklarındaki lenfödem nedeni ile pek çok hastaneye müracaat ettiğini ancak bir türlü tedavi olamadığını anlattı.

Eski görünümüne ve sağlığına kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Demir, “Hangi doktora gittiysem hastalığımın tedavisinin olmadığını söyledi. Beni ameliyat edemeyeceklerini söylediler. OMÜ'de başarılı bir ameliyat geçirdim. Çok mutluyum” diye konuştu.

Ordu'nun Akkuş ilçesinden gelen Murat İspir (15) de iki bacağında oluşan lenfödemden kurtulmak için OMÜ'de süpermikrocerrahi yöntemi ile ameliyat edildi.

Bacaklarında oluşan ağırlık nedeni ile yaşıtları gibi top oynayamadığını, merdiven çıkmakta güçlük yaşadığını anlatan İspir de sağlığına kavuşacağı için heyecanlı olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!