Güncelleme Tarihi:
Fiksasyon tıp dilinde doku tespiti anlamında kullanılmaktadır. Fiksasyon sayesinde dokulardan örnek alınarak çeşitli incelemeler yapılmaktadır.
Fiksasyon anlam olarak doku tespiti olmakla birlikte patolojik incelemeler için kullanılan dokudan örnek alarak incelenmesi sürecini kapsamaktadır. Dokudan örneğin alınarak incelenmesine kadar geçen süre içinde dokunun ilk halinin yani orijinal halinin korunarak saklanması gerekmektedir. Dokular insan vücudu hakkında çeşitli hastalıklara tanı konulmasında önemli bir rol üstlenmektedirler. Hastalıklar için tanı konulabilmesi için dokuların canlılıklarını korumalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dokuların vücuttan alınarak inceleme için uygun koşullarda bütünlüğünü bozmadan saklanması işine fiksasyon adı verilmektedir. Bu işleme tabi olan dokular belli bir süre sonra orijinal özelliklerini kaybederek bozulmaya başlamaktadırlar.
Neden Yapılır?
Fiksasyon işlemi hem kimyasal hem de fiziksel yollar ile yapılmaktadır. En çok tercih edilen yol ise kimyasal yol olmaktadır. Kimyasal fiksasyon için fiksatif adı verilen kimyasal çözeltiler hazırlanarak vücuttan alınan doku parçası bu fiksatiflerin içine bırakılmaktadır. Daldırma yöntemi olarak da belirtilen bu yöntem ile anestezi alan organı ya da dokuyu besleyen kan serum ile boşaltılmaktadır. Boşaltılan kanın yerine fiksatif maddesi enjekte edilerek doku için gerekli olan tespitler yapılmaktadır. Fiksasyon yöntemi dokuların güçlendirilmesi ve korunması amacıyla yapılmaktadır Ancak bu yöntem bazı durumlarda dokulara zarar verebilmektedir. Bu yöntem vücuttan alınan proteinin yapısında değişiklikler yapmaktadır. Vücuttan alınan dokular bir bütün halinde korunması gerekirken bazı durumlarda dokunun bütünlüğü bozulabilmektedir. Dokudaki bazı asitler dokunun ayrışmasına ve parçalanmasına neden olmaktadır.
Doku Tespiti Fiksasyon Ne İşe Yarar?
Fiksasyon vücuttan alınan doku parçalarının karbonhidrat, protein ve diğer maddelerini araştırmak ve incelemek amacıyla korunması anlamına gelmektedir. Vücuttan ayrılan doku parçası dış ortamda zararlı bakterilerin müdahalesine karşı dirençsiz bir hal almaktadır. Bu nedenle doku parçasının bozulmasını önlemek amacıyla gerekli incelemeler yapılana kadar gerekli olan süre kazandırma işlemi fiksasyon olarak ifade edilir. Fiksasyonun esas amacı dokuların bozulmasını önlemek için gerekli süreyi kazandırma işini üstlenmesi olarak belirtilmektedir.
Fiksasyon işlemi dokuyu mantar ve bakterilere karşı korumaktadır. Bu yöntem dokuyu sertleştirerek doku parçalarının bozulmadan ve çürümeden kalmasını sağlamaktadır. Dokuların şekil ve hacim bakımından da aynı kalmaları fiksasyon işlemi sayesinde olmaktadır. Doku fiksasyon yardımı ile vücuttan alındığı haline en yakın olan durumda kalarak orijinalliğini korumaktadır. Fiksasyon işlemi ile doku parçası uygulanacak gerekli işlemler için uygun hale getirilmektedir.