Güncelleme Tarihi:
Ağır kokusu, gaz yapıcı özellikleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen karnıbaharın ayrıca birçok faydası da bulunuyor.
- Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnıbaharı sofralarınıza koyun.
- Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnıbahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.
- Karnıbahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
- Karnıbahar içinde bulunan fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddelerin meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
- Ayrıca demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
- İçeriğindeki yüksek potasyum ve sülfür sayesinde tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.
- Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
- Antioksidan gücü yüksek olduğundan hücrelerin temizlenmesine katkısı olur. Bağışıklık sistemini iyileştirir.