Güncelleme Tarihi:
Hazır gıdalar yetişkinlerin olduğu gibi çocukların da etrafını sarmış durumda. WASH – Dünya Tuz ve Sağlık Hareketi (World Action on Salt and Health) tarafından yapılan araştırma, tanınmış hızlı servis restoranlarında satılan çocuklara yönelik menülerin “endişe verici ölçüde yüksek” tuz oranına sahip olduğunu ortaya koydu.
TÜRKİYE’DE 2,4 GRAM, ÇİN’DE 1,4 GRAM
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, WASH’ın 37 ülkede yaptığı araştırmanın ülkemiz içinde endişe verici sonuçlar çıkardığına dikkat çekti. 37 ülkedeki hazır ve hızlı gıda çeşitlerini ele alan araştırma, farklı ülkelerde servis edilen aynı çocuk menülerindeki tuz oranının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ortaya çıkarıyor.
Aynı tavuk parçalarından oluşan çocuk menüsü Türkiye’de 2,4 gram tuz içerirken, aynı menü Çin’de 1,4 gram, ABD’de ise 1 gramdan biraz fazla tuz içeriyor. Farklı bir şirketin patates kızartmaları için yapılan araştırmada ise aynı ürünün Kanada’da 1,9 gram tuz, Almanya’da 0,9 gram tuz, Avustralya’da ise 0,5 gram tuz içerdiği görülmüş.
Yemek esnasında fazla tuz tüketiminin dolaylı olarak meşrubat tüketmeye yönelttiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “çocuklar ne kadar fazla tuzlu gıda tüketirse o kadar çok meşrubat dolayısı ile şeker tüketmiş oluyor. Bu nedenle aynı anda gereğinden fazla tuz ve şeker tüketen çocuklar şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar” diyor ve ekliyor: “Çocuklarımızın geleceğini yanlış beslenme ile karartmayalım...”
4-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN TÜKETMESİ GEREKEN TUZ MİKTARI, GÜNLÜK 3 GRAMI AŞMAMALI
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Vakıf olarak toplum sağlığı adına birçok proje gerçekleştiriyoruz. Hastalıkların önlenmesinde en önemli faktörlerden biri şüphesiz ki beslenme.
Fazla tuz tüketimin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve böbrek hastalıklarına neden olduğu belirten TBV Başkanı Timur Erk, “Hayat boyu sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için beslenme alışkanlıkları muhakkak gözden geçirilmeli. Bu konuda da en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Tuzun, erken yaşta yeme alışkanlıklarında yer edinmiş olması, hayatın ilerleyen dönemlerinde sağlık sorunlarını beraberinden getirecektir. Bu nedenle bebeklerin, tuzun tadından mümkün olduğunca uzak tutulması ve çocukların fast-food tarzı gıdalarla ‘ödüllendirilmemesi’ hayati önem taşıyor”.
TÜKETİCİLER SAĞLIKLI BESİN İSTİYOR FİRMALAR ÜRETİMİNİ BUNA GÖRE DEĞİŞTİRİYOR
Hazır ve hızlı gıda üreten şirketler, tüketicilerin sağlıklı beslenme bilinci sayesinde değişen müşteri tercihleri nedeniyle bir süredir daha sağlıklı menüler oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak WASH tarafından yapılan araştırma, menülerdeki Tuz oranlarının hala olması gereken düzeye indirilmediğini gösteriyor.
Çocuklara servis edilen 10 menüden 8’inin, 1 gramın üzerinde tuz içerdiği görülürken, bu miktar, 4-6 yaş arasındaki çocukların bir defada alması gereken tuz miktarının üzerinde kalıyor. Bu yaş grubundaki çocukların tüketmesi gereken tuz miktarı ise günde 3 gramı aşmamalı. 4 yaşına kadarki çocuklarda ise bu miktar daha az olmalıyken, sağlıklı bir yetişkinin günde en fazla alması gereken tuz miktarı ise 6 gramı, bir diğer ifadeyle kabaca bir çay kaşığını aşmamalı.