Ev hanımlarının korkulu rüyası

Güncelleme Tarihi:

Ev hanımlarının korkulu rüyası
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 13:35

Toplumda oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Genellikle güçlü alerjenlerle (metal, imitasyon takılar, parfümler, kokulu ve renkli kozmetikler, lastik, lateks, yapıştırıcılar, boyalar vb.) ya da tahriş edici kimyasal maddelerle (sabun, deterjan, şampuan vb. temizlik ürünleri) temas sonrası görülür.

Haberin Devamı

Su, sabun, deterjan ve temizlik maddeleri deriyi en sık tahriş eden ajanlardır. Özellikle ev hanımları, aşçılar, temizlik işçilerinde  mesleğe bağlı olarak özel maddelerin teması sonucu ortaya çıkar. İnşaat işçilerinde çimentoya, kuaförlerde saç boyalarına, sağlık personelinde eldivenlerde bulunan latekse karşı alerji gelişebilir.Tipik yerleşim yeri parmaklar, avuç içi ve parmak aralarıdır.

Alerji bardağı taşıran son damladır; kişide daha önce yıllarca böyle bir hassasiyet olmayıp, yeni gelişmiş olabilir. Başlangıçta, kaşıntılı içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Daha sonra cilt kızarır, şişer, kurur, çatlar ve pullanır. Sonraları  parmak izlerinde silinme gelişir.

Tedavide temel prensip alerjen ve tahriş edici maddelerin  bulunması  ve o maddelerden uzak durulmasıdır. Alerjen madde yama testi ile  tespit edilebilir;  ya da kişi kendi kendine dedektiflik yaparak  tepki yaratan ürünü keşfedebilir. Daha sonra bu maddeler ile temas kesilmelidir.

Haberin Devamı

El ekzemasından  korunabilmek için,

" Ellerinizi ılık suyla ve parfümsüz, renksiz, katkı maddesi içermeyen  hafif sabunlarla yıkayın. Katı sabunlar, likit sabunlara göre daha az katkı maddesi içerir.Â
" Yıkama işleminden sonra, özellikle parmak aralarını, iyice kurulayın. Ardından 3  dakika içinde, yağlı kremlerle, nemlendirin. Gün içinde sık sık nemlendirme işlemini tekrar edin. (günde en az 15 kez)
" Nemlendiriciniz lavobo başında, yatak ve televizyon kenarında, işyerinizde, çantanızda vb. yaşam alanlarında bulundurun.
" Temizlik ve bulaşık vb. ev işlerinde yardımcı desteği almak veya bulaşık ve çamaşır makinesi kullanın.
" Kısa süreli koruyucu eldiven kullanın. Eldiveniniz lateks olmasın, "vinil" olanları tercih edin. Eldiveninizin altına pamuklu eldiven giyin.
" Çok sıcak su kullanmayın. Su ile temasınızı 15 dakikadan kısa tutun. Su içinde iş yapmaktansa akan suda yapmak daha iyidir.
" Islak ya da kuru iÅŸ yaparken yüzüklerinizi çıkarın. Alerjen madde yüzük altlarında birikebilir.Â
" Saçı şampuanlama ve boyama sırasında eldiven giyin.
" Sebzeleri ve meyveleri soyarken  ellerinizin temasını önleyin. Özellikle domates ve  portakal, limon gibi sitrik asit içeren meyveleri soyarken dikkatli olun.
" Bütün cila ve parlatıcılar; saç kremleri, ÅŸampuanlar ve boyalar; deterjanlar, kokulu kimyasallardan kaçının. Â
" Mesleki ekzemanız varsa mesleğinizi değiştirin, ya da korunma yollarını deneyin. Alerjen madde ile direkt teması sınırlayın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!