Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 11:35
Diyarbakır'da Bedensel Engelliler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren ve sipariş alamadıkları için kapanmak üzere olan tekstil ile ayakkabı atölyeleri, Deniz Feneri Derneği'nin destekleriyle ayakta kaldı.
Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Kadri Topdemir'in girişimleriyle bir süre önce ildeki bedensel engellilerin istihdam edildiği tekstil ve ayakkabı atölyeleri açıldı.
Diyarbakır Valiliği'nin desteğiyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın binasında faaliyete başlayan atölyelerde, bedensel engelli ve işsiz vatandaşlar istihdam edildi.
Tekstil ve ayakkabı üretimi yapılan atölyeler, faaliyete başladıktan bir süre sonra sipariş alamadıkları için kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Atölyelerde çalışan işçilerin bir kısmı işlerinden ayrılmak zorunda kalırken, diğer çalışanlar ise umutsuz bir şekilde beklemeye başladı.
“ELİMİZDEKİ KUMAŞI NE YAPALIM DİYE DÜŞÜNÜRKEN...”Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, erneğin bugüne kadar Türkiye'de 500 bin aileye yardımda bulunduğunu ifade etti.
Sadece yardım dağıtan bir kuruluş olmadıklarını ve “insanlara
balık tutmasını” da öğrettiklerini ifade eden Yılmaz, istihdama yönelik dernekler çatısı altında açılan atölyelere çeşitli desteklerde bulunduklarını kaydetti.
Yılmaz, gönüllü bir bağışçılarının kendilerine bir süre önce kumaş bağışı yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bu kumaşı nasıl değerlendireceğimizi düşünürken, Diyarbakır'daki Bedensel Engelliler Derneği bünyesindeki tekstil atölyesinin zor durumda ve kapanmak üzere olduğunu öğrendik. Bunun üzerine dernek yetkilileriyle irtibata geçerek, onlara ilk etapta 67 bin metrekare kumaş bağışı yaptık.”
Yaptıkları kumaş bağışının ardından, yoksul ailelere dağıtılmak üzere söz konusu atölyeye ücret karşılığı elbise dikim siparişi verdiklerini anlatan Yılmaz, “Bu sayede hem biz yoksullara dağıtacağımız kıyafetleri ucuza mal ettik hem de tekstil atölyesinde istihdama yönelik katkıda bulunduk” dedi.
Yılmaz, Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Kadri Topdemir'le yaptıkları görüşmenin ardından ayrıca yoksul ailelere dağıtılmak üzere ayakkabı siparişi de verdiklerini kaydetti.
Şu ana kadar bu atölyelerden 60 bin parça elbise ile 20 bin çift ayakkabı aldıklarını ifade eden Yılmaz, bunun karşılığında da atölyelere yaklaşık 240 bin YTL ödediklerini bildirdi.
Engin Yılmaz, kapanmak üzereyken destek verdikleri Diyarbakır'daki tekstil ve ayakkabı atölyelerinde şu anda 64 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Bu desteklerinin bölgede istihdama yönelik de bir adım olduğunu anlatan Yılmaz, bu tür çalışmaları Türkiye'nin diğer illerinde sürdüreceklerini dile getirdi.
ÜRETİLEN MALZEMELERİ DİYARBAKIRLI YOKSUL AİLELER GİYECEK
Engin Yılmaz, Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi'nin tekstil ve ayakkabı atölyelerinde üretilen ve kendilerince satın alınan malzemelerin, Deniz Feneri'nin giyim mağazalarında ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz olarak verildiğini ifade etti.
Türkiye genelinde açtıkları 28 giyim mağazasından birinin de Diyarbakır'da bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
“Mağazamızda yoksul ailelere verilecek giyim malzemelerinden 40 bin parça ile 10 bin çift ayakkabı Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği'nin atölyelerinde üretildi. Bu malzemeleri Diyarbakır'daki ihtiyaç sahibi 9 bin aileye ücretsiz olarak dağıtacağız. Yani Diyarbakır'da ücreti karşılığında satın aldığımız malzemelerle hem istihdama yönelik katkıda bulunuyoruz hem de yoksul ailelere destek sağlıyoruz.”