En yetkili kurum sünneti öneriyor

Güncelleme Tarihi:

En yetkili kurum sünneti öneriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 00:00

Başka Almanya olmak üzere bazı ülkelerde sünnet sorgulansa da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlediğiyle ilgili en ufak bir şüphe kalmadı.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü sünnetin üzerinde ciddiyetle duruyor. Müslüman ve museviler dini nedenlerle erkek çocuklarını sünnet ettirse de, hıristiyan toplumlar da sağlık nedenleriyle uygulanıyor. Sadece sünnet olmak bile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları yüzde 60’a varan oranlarda azaltabiliyor.

 

Afrika’da yapılan araştırmalarda sünnetli erkeklerde sünnetsizlere göre yüzde 38-66 arası daha az HIV bulaştığı belirlendi. Bu nedenle de WHO (Dünya Sağlık Örgütü) hastalığın yaygın olduğu bu ülkelerde (müslüman olmayanlar dahil) bir önlem olarak sünnet yapılmasını öneriyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Uygun, “WHO’nun aynı raporunda sünnetin HIV’i önlemede kısmi bir etkisi olduğu, dolayısıyla diğer mücadele yöntemlerinin önüne asla geçemeyeceğini belirttiyor. Dünyada HIV ile enfekte kişilerin yüzde 47’si tedaviye ulaşabiliyor. Sahra-altı Afrika’da ilaca karşı dirençli HIV’de artış olması, bu bölgede bütün korunma yöntemlerinin (sünnet de dahil) alınmasını zorunlu kılıyor” diyor.

Haberin Devamı


Dünya Sağlık Örgütü’nün sünnet yaygınlık haritasına göre, Kuzey Afrika ve orta doğuda, müslüman ağırlıklı bölgelerde sünnet oranı 90’nın üzerinde. ABD’de bazı eyalatlerde sünnet edilen erkek çocuklarının oranı yüzde 77’yi buluyor. ABD, Kanada, Avustralya’ya gibi hıristiyanların ağırlıklı yaşadığı coğrafyalarda ortalama yüzde 56’yı buluyor.


Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Akman, “Sünnet koruyucu hekimlik uygulaması. Düşük maliyet, kolay uygulanabilirlik, düşük komplikasyon nedenleriyle de öneriliyor. İnanıyorumki günün birinde, kişinin en az acı çektiği, son derece hızlı iyileştiği yenidoğan döneminde sünnet her toplumda yapılacak. Göbek kesilmesinden hemen sonra sünnet gerçekleştirilecek” diyor.

 

SÜNNET ENFEKSİYONU NASIL ÖNLÜYOR?

 

Sünnet derisi alınmamışsa bölgede kapalı bir alan oluştur. Burada biriken idrar dahil, tüm doğal vücut salgıları, bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Sünnet derisinin oluşturduğu darlık ve kapalı alan, bölge hijyenini etkiliyor. Az ve çok, fark edelim veya etmeyelim hijyeni zorlaştırıyor. Enfeksiyonların yerleşmesini kolaylaştırıyor. Dr. Akman, “Hijyen konusuna önem veren ve titiz davranan kişilerde bile, hayatın bir döneminde, bir kez bile ihmalci davranmak enfeksiyonların yerleşmesine yol açabiliyor. Ömür boyunca dikkatli davranılsa bile, bir kez yapılan bir ihmal, kişinin sağlık durumunu kalıcı olarak bozabilir. Kişinin kendinden oluşan artıklar, kendi bölge florasının yanında, eşin bölge florasını da etkiler” diyor.

 

Haberin Devamı

SADECE HIV’I ÖNLEMİYOR

 

HIV (+)i’in yaygın olduğu Afrika ülkelerinde sünnet olmuş erkeklerde HIV oranındaki düşmeyi ortaya koyan fazlasıyla veri var. Ancak sünnet sadece HIV (+)’i engellemiyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da ciddi faydaları var. Klamidya, idrar yolu enfeksiyonları, HPV, bel soğukluğu, frengi gibi hastalıkları da önlediğini bildiren raporlar dav ar. Nedeni tam olarak bilinse de sünnetlilerde penis kanseri, eşlerinde rahim ağzı kanseri daha ender görülüyor. Sünnetli erkek sadece kendini değil, eşi ve partneri de hastalıklardan koruyor.

 

NE ZAMAN YAPILIRSA ÇOK KORUR?

 

Dr. Akman yeni doğan bebeklere sünnet yapılmasını öneriyor. Dr. Akman, “Çocukluk çağında, idrar yolu enfeksiyonlarıyla ilgili yapılmış ciddi çalışmalar var. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla gelmiş 11 çocuğun 1’i sünnet olmuş, 10’u olmamıştır. Bu sebeple Türkiye gibi zaten sünnet geleneği olan bir toplumda beklemek anlamsız” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!