Güncelleme Tarihi:
Ãœzüm belki de çok amaçlı kullanılan meyvelerden en önemlisi. Çünkü taze taze ya da kurutup kış aylarında çerez niyetine yenebiliyor, suyu sıkılıp içilebiliyor. Bir diÄŸer örnek, geleneksel Osmanlı Mutfağı'nın önemli yemeklerinden biri sayılan hoÅŸaf yaparak tüketebiliyoruz. Devam edersek, meyvesinden sirke ve pekmez yapılabiliyor. Hatta pestil ve ceviz sucuÄŸu hazırlanabiliyor. Atlanmaması gereken bir diÄŸer tüketiliÅŸ biçimi ise, türlü çeÅŸitleriyle yapılan birbirinden lezzetli ÅŸaraplar. Bunların dışında asma yaprağının saramurasını yapıp, daha sonra o yaprakları pirinçle hazırlanan bir harç ile sararak Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez ve en makbul yemeklerinden biri olan yaprak sarması yapıyoruz.Â
Yararlarını sıralamadan önce tarihine bakarsak, üzüm, tam anlamıyla Anadolu'yu temsil eden bir meyve. Çünkü kökleri Anadolu'ya uzanıyor. Yapılan araÅŸtırmalar gösteriyor ki, baÄŸcılık, M.Ö. 2000 yıllarında da yapılıyormuÅŸ. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Babiller'in Asma Bahçeleri'ni de bilmeyen yoktur.Â
Üzümü en basit şekilde, beyaz ve siyah üzüm olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca kabuğunun kalınlığına, kokusuna, çekirdekli ve çekirdeksiz oluşuna göre de ayırabiliriz.
Üzümün ve çekirdeğinin yararları:
- Çekirdeği çok güçlü bir antiokasidandır.
- Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü ekiyi azaltır.
- Kan yaparak kansızlığı önler.
- Kanı temizler.
- Yaşlanma etkilerini azaltır.
- Cilde iyi gelir. Bu nedenle bugün piyasada olan birçok kremin içeriğinde üzüm yer alır.
- Beyin hücrelerini besler.
- Kanserin oluşumunu önler.
- Böbrek ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Kötü kolesterolle mücadele ederek kalp damarlarını tıkanmasını önler.
- İçerdiği yüksek oradaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur.
- Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı olur.
KIRMIZI ÅžARAP
Kırmızı şarabın içerdiği antioksidanlar kalp-damar hastalıkları ve kanser türlerinin oluşmasının önlenmesinde yardımcıdır. Eski Yunanlı filozof az içilen kırmız şarap ilaç gibidir:
- Hastaları iyileştirir,
- Yaşlıları gençleştirir demiş.
Az kelimesi kadınların günlük bir, erkeklerin iki kadeh şarap içmeleri anlamına geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar kırmızı şarabın faydalarını şu şekilde özetlemektedir.
1- Şarabın içindeki antioksidanlar kanın akışkanlığı artırarak pıhtılaşmayı önler. Böylece kalp krizinin önlenmesinde yardımcı olmaktadır.
2- Şarap faydalı kolesterolün yükselmesine yardımcı olarak, zararlı kolesterolün düşmesine neden olmaktadır.
3- Zararlı kolesterol serbest radikaller tarafından okside olmadıkça damar çeperine yapışmaz ve damar sertliği oluşmaz. Kırmızı şaraptaki antioksidanlar zararlı kolesterolün okside olmasına yardımcı olarak damar sertliğinin önlemesinde rol oynamaktadır.
Şeker hastaları az yemeli!
Bilindiği gibi üzüm, şeker oranı çok yüksek bir meyve olduğu için şeker hastalarının doktorlarına danışarak yemelerini tavsiye ediyoruz. Birçok meyveye göre çok yüksek oranda şeker içerdiği için, aniden kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabiliyor.
100 gr. üzümde (taze)
Kalori   73 kcal.
Protein  0,7 gr.
YaÄŸÂ Â Â 0,3 gr.
Karbonhidrat  16,9 gr.
Su   81,3 gr.
Potasyum  183 mgr.
Kalsiyum  15 mgr.
Fosfor   20 mgr.
A vitamini  5 mgr.
B vitamini  0,08 mgr.
C vitamini  4 mgr.
100 gr. kuru üzümde
Kalori   269 kcal.
Protein  2,3 gr.
YaÄŸÂ Â Â 0,5 gr.
Karbonhidrat  64 gr.
Su   24,2 gr.
Sodyum  144 mgr.
Potasyum  630 mgr.
Kalsiyum  31 mgr.
Fosfor   100 mgr.
Magnezyum  65 mgr.
Demir   2,7 mgr.
A vitamini  15 microgram.
B vitamini  0,2 mgr.
C vitamini  1 mgr.
100 gr. üzüm suyunda (sıkma)
Kalori   69 kcal.
Protein  0,2 gr.
YaÄŸÂ Â Â -
Karbonhidrat  17,1 gr.
Su   82,5 gr.
Potasyum  132 mgr.
Kalsiyum  12 mgr.
Fosfor   12 mgr.
A vitamini  -
B vitamini  0,06 mgr.
C vitamini  1 mgr.
Â