Güncelleme Tarihi:
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, atopik dermatitin vücutta bazı hücrelerin reaksiyonu, kronik iltihaplanma olduğunu söyledi.
Rahatsızlığın çocuklarda çok küçük yaşlarda görülmeye başladığını belirten Orhan, “Atopik dermatit, yaklaşık 2-3 aylıkken başlar. Esas belirtisi deride kızarıklık, sivilce gibi döküntüler ve kaşıntıdır. Önce alın ve yanaklarda başlar, sonra saçlı deri ve çeneye yayılır” dedi.
"TERLEME EGZAMAYI ŞİDDETLENDİRİR"
Atopik dermatiti en fazla uyaran etkenlerden birinin ter olduğuna işaret eden Orhan, “Bunun için yünlü giysilerden uzak durulmalı, pamuklu ve vücuda yapışmayan giysiler tercih edilmelidir. Polyester, naylon, deri gibi tahriş edici ve dar elbiselerden kaçınılmalı. Bunlar terlemeye neden olarak egzamayı şiddetlendirir” diye konuştu.
Atopik dermatit hastalarının terledikten sonra mutlaka banyo yapması gerektiğini vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:
“Tek başına banyo cildi kurutan bir uygulamadır. Bu yüzden banyo sonrası mutlaka nemlendirici kullanılması gerekir. Sabun ya da şampuanın olabildiğince az kullanılmasını öneriyoruz. Ilık su ile hemen terin vücuttan atılarak nemlendirici kullanılması gerekiyor.”
"BESİN ALERJİSİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Orhan, atopik dermatit hastalarının üçte ikisinde hastalığa alerjinin de eşlik ettiğini anlatan Orhan, “Bu nedenle hastalara alerji testi yapıyoruz. Özellikle besin alerjilerine etken bir duyarlılık söz konusuysa hastaya bu besinden uzak durmasını öneriyoruz. Hastaya yönelik özel diyetler hazırlatıyoruz” dedi.