Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 12:43
KONYA Tüketiciler Birliği Başkanı Kemal Özer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinin hazırlandığı şekliyle yürürlüğe girdiği taktirde, üreticinin daha fazla maya kullanacağını ve bunun da BSE ve TSE denilen ölümcül bir hastalığa neden olacağını söyledi.
Türkiye’nin gündeminin ekmek olması gerektiğini belirten Özer, “Devlet eğer halk sağlığını korumak istiyorsa Çankaya kadar Türkiye’nin birinci gündemi olması gereken ekmektir. Çünkü ekmek Türkiye’nin ana gıda maddesidir. Ana gıda maddesi bozuk bir toplumda sağlıklı bir nesil sağlıklı bir hayat beklemek mümkün değildir” dedi.
Kemal Özer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Gıda Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tebliğin ekmeğin gramını, fiyatını, içine katılacak katkı maddelerinden özellikle mayanın gramajını belirlemeksizin serbest bıraktığını vurguladı. Özer, “Ekmeğin gramajının serbest bırakılmasıyla, isteyen istediği gramajda ekmek üretebilecek. Üretici ekmeğin daha kabarık daha büyük gözükmesini sağlamak için içerisine daha fazla maya atacak. Daha fazla maya, Akdeniz Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin araştırmalarına göre, mayaların fazla kullanılmasının neden olduğu, ani ölümler gösteren BSE ve TSE denilen ölümcül bir hastalığa neden olacak.
Ölümcül hastalığa neden olabilecek bir katkı maddesinin Türkiye’de serbest bırakılıyor olması pek yadırganıcı değil. Çünkü dünyada binlerce gıda katkı maddesi yasakken Türkiye’de hiç kısıtlama yok. Bir istisna hariç beyazlatıcı madde yasaklanmış durumda. Yine bizim ekmekle ilgili çalışmalarımız sonucunda bu yasak getirildi. Zira dünyada bu katkı maddelerinin büyük bir çoğunluğu kanser yapmış olması, başka hastalıklara neden olması gibi faktörler dolayısıyla yasaklanmış durumda. Ama Türkiye’de serbest” dedi.
DÜRÜST ESNAF İFLAS EDECEK
Ekmeğin içerisine kullanılan katkı maddesi ve gramajının serbest bırakılması ile esnafların da büyük zarar göreceğini ifade eden Özer, “Türkiye’de dürüst çalışıp 200 gram ekmek üreten bir üretici, 100 gram ekmek üretip içerisine daha fazla katkı maddesi atarak ekmeği büyük gösteren üretici karşısında yenilecek ve iflas edecek. Böylece dürüst üretici kepenk kapatmak zorunda kalırken diğerleri pazara hakim olup tüketiciyi kandıracak. Türk halkı hem kalitesiz, hem hijyenik olmayan, hem de içerisinde aşırı katkı maddeleriyle sağlıksız ekmek tüketmeye başlayacak. Piyasadan dürüstler çekilip sahtekarlar kaplayacak ve hem sağlığımızdan hemde paramızdan olacağız” diye konuştu.
EKMEK ÇANKAYA’DAN DAHA ÖNEMLİ
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türk halkının en çok ekmek tüketen halkların başında geldiğini belirten Özer, halkın yüzde 55’inin günlük gıda ihtiyacını ekmekten sağladığını söyledi. Özer, “Türkler dünyanın en kötü ekmeğini tüketiyorlar. Bu tabloya baktığımız zaman ekmeğin kontrolününün daha sıkı bir denetim altına alınması gerekiyor. Genel müdürlüğün yapması gereken, ekmeği kontrolsüz bir şekilde serbest bırakmak değil kontrol altına almaktır. Eğer halk sağlığını devlet korumak istiyorsa Çankaya kadar Türkiye’nin birinci gündemi olması gereken ekmektir. Çünkü ekmek Türkiye’nin ana gıda maddesi. Ana gıda maddesi bozuk bir toplumda sağlıklı bir nesil sağlıklı bir hayat beklemek mümkün değildir. Bu nedenle devletin, siyasetçilerin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ve toplumun tamamının birinci gündem maddesi olması gerekiyor. Ama sadece tüketici örgütlerinin gündeminde” dedi.
İDARİ YARGIYA GİDERİZ
Ekmek tebliğindeki bazı maddelere sınırlandırılma getirilmesi gerektiğini belirten Özer, yapılması gereken değişiklikleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na sunduklarını, buna rağmen değişiklik yapılmazsa idari yargıya başvurup iptalini sağlayacaklarını söyledi.