Eczacılar muayene ücretini hastadan almak istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Eczacılar muayene ücretini hastadan almak istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 00:00

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirterek, bu uygulamanın hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım 2013 tarihinde Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan ek protokol yüzünden eczacıların büyük sıkıntı yaşadığını savundu.

REÇETE PARASI, MUAYENE PARASI ECZANEDE TAHSİL EDİLİYOR

Eczanelerin SGK'nın muayene ücretlerinin tahsiline TEİS olarak hep karşı çıktıklarını, bununla ilgili Danıştay'da 6 davalarının devam ettiğini belirten Saydan, hastanelerden tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile kurum tarafından bu talebin sürekli reddedildiğini ifade etti.

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde vezneler olmasına rağmen 24 bin eczanenin muayene tahsil veznesi olarak kullanıldığını iddia eden Saydan, şunları kaydetti:

“Aile hekimlerine konan muayene ücreti sendikamızca açılan dava ile Danıştay tarafından durdurulunca ismi değişerek reçete katılım payı olmuştur. Hastanın reçetesine bir kutu bile ilaç yazılmış olsa, aile hekimliğinde reçete yazdırıp, eczanelerimize gelen vatandaşlarımız, 3 lira para ödemekte ve bu parayı kurum bize tahsil ettirmektedir. Devlet hastanelerine giden vatandaş, muayene oluyor, eczanelerimize geldiğinde reçete alırsa 3 lira ödüyor. Hastaneye ait muayene ücreti hastane fatura kestiği zaman yani yaklaşık 1 ay sonra sisteme işlenmektedir. Vatandaş hastaneye gidip eczanemize geldiğinde o günkü muayenesinin 5 lirası çıkmıyor, varsa eski muayene ücretleri çıkıyor.

Haberin Devamı

HASTALARLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ

Bu da hastalarla bizi karşı karşıya getirmektedir. Hem kurumun muayene ücretini görevimiz olmadığı halde tahsil ediyoruz, hem de suçlanıyoruz. Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsili uygulamasına artık bir son verilmesini istiyoruz."

“Muayene ücreti tahsili en çok nöbetlerimizde ve yatan hastalarımıza eczanelerimizden aldırılan ilaçlarda dayanılmaz boyuta ulaşmaktadır" ifadesini kullanan Saydan, gece hastaneye giden ve reçetesini almaya eczanelere gelen vatandaşların geçmiş muayene ücretleri yüzünden mağdur olduğunu ve ilaçlarını alamaz duruma geldiğini bildirdi.

Saydan, “O can havliyle de her türlü sözlü veya tartaklanmaya varacak boyutlara gelen fiili saldırı durumlarıyla karşılaşmaktayız Ayrıca; hastanede yatan hasta yoğun bakımda olabiliyor veya yanında refakatçisi olmayabiliyor, hastanede yatan bir insandan "muayene ücreti" istemek o kadar zor bir durum ki, anlatamayız” görüşüne yer verdi.

Haberin Devamı

CEZA UYGULAMASI

Kötü niyetli kişilerce veya hastalar ilaçlarını alırken farklı eczanelere uğrayıp reçete sildirmelerinden kaynaklanan "muayene ücreti öteleme”den dolayı eczacılara reçete başına 250 lira ceza uygulandığını belirten Saydan, muayene ücreti ötelenmesinden haberi olmayan üyelerin ve meslektaşların bu konuda mağdur olduğunu ifade etti.

2012 yılında eczaneler için "reçete ve döküm silmeye ait özel şifre" istediklerini hatırlatan Saydan, “İstenen alt şifre verilmiş olsaydı bunların çoğu yaşanmayacaktı. Alt şifre verilmemesini ve 1 Kasım 2013 protokolüne bu cezalandırma yönteminin getirilmesini protesto ediyoruz” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!