Güncelleme Tarihi:
Günlük ihtiyacımız olan E vitamini, gerekli besin maddeleri alınmadığı zaman ciddi sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Deney hayvanlarında gerçekleştirilen testlerde, E vitamini eksikliği kısırlığa, kalp ve diğer kaslarda yorgunluğa, karaciğer hastalıklarına, kırmızı kan hücrelerinin kolayca parçalanmasına neden olmuştur. İşte, E vitaminini içinde barındıran besinler ve E vitamini ile ilgili bazı bilgiler...
E VİTAMİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Yağların emiliminde bir bozukluk oluştuğunda E vitamini emilimi de azalır.
* Hücre zarının koruyucusudur (antioksidan) .
* Damar içerisinde akışkanlığı sağlar, damar tıkanıklığını önler. (ateroskleroz)
* Erken doğmuş bebeklerde demirin kullanılmasına yardımcı olarak anemi (kansızlık) oluşumunu engeller.
E VİTAMİNİ GÜNLÜK İHTİYAÇ MİKTARI
Günlük ihtiyaç yetişkin erkeklerde 10 mg, kadınlarda 8 mg ve çocuklarda 3-10 mg arasında değişmektedir.
E VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Bitkisel yağlar, tahıl taneleri , yağlı tohumlar, soya, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerdir.
Günlük besinler içinde yeterli miktarda bulunduğundan yetersizlik belirtilerine insanlarda sıklıkla rastlanmamaktadır. Deney hayvanlarında E vitamini eksikliği kısırlığa, kalp ve diğer kaslarda yorgunluğa, karaciğer hastalıklarına, kırmızı kan hücrelerinin kolayca parçalanmasına neden olmaktadır.
Aşırı alındığında zararlı etkisi görülmemiştir.