Dünya sigarayı bırakma günü

Güncelleme Tarihi:

Dünya sigarayı bırakma günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 00:00

Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, dünyada en çok sigara içilen 10 ülke içinde yer alan Türkiye’de 17 milyon tiryaki bulunduğunu ve yılda 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi.

Haberin Devamı


’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle yaptığı değerlendirmede sigara tiryakiliğinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Adem Yılmaz, "Türkiye’de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların mücadelesi için harcanıyor. Ülkemizde sigaraya karşı etkin mücadele ediliyor. Sigara içmek bir hastalıktır, nedeni tütündür ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tiryakiler önce bırakmaya karar vermeli, sonra tıbbi yardım almalı" dedi.

 

'ÖNLENEBİLİR EN BÜYÜK ÖLÜM NEDENİ'

 

Sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı’nın çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü, sağlık emekçilerinin de özverili şekilde çalıştığını anlatan Dr. Yılmaz, "Bu mücadelenin sonucunda Türkiye, Avrupa’da, ’Sigara ile en iyi mücadele eden dördüncü ülke’ konumuna gelmiştir. Sigarayla mücadelede çok doğru adımlar atılmaktadır" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Sigaranın, önlenebilir en büyük ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

 

"Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının çoğunluğunun ana nedenidir. Türkiye’nin en önemli 5’inci sağlık sorunu olarak görülen ve 4 milyon kişinin yakalandığı bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın da birinci derecede sebebi sigaradır. Sigaranın etkilemediği doku ve organ yoktur. Sigaranın her dozu zararlıdır ve sadece içene değil, içmeyene de zararı vardır. Ayrıca ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesi çok önemlidir. Bu aşamadaki hasta destek için Sigara Bırakma Merkezi’ne başvurabilir. Merkezlere zaten çok sayıda başvuru yapılıyor. Sigara bırakmayla ilgili çok talep var. Başvuranlarda sonuçlar yüz güldürücü."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!