Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan rakamlar

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sağlık Örgütünden korkutan rakamlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2012 00:00

Dünya genelinde genç yaşta görülen erken doğumlara 15-19 yaş aralığında sık rastlandığı ve her yıl yaşanan yaklaşık 16 milyon erken doğum sayısının ülke gelirlerine göre değişiklik gösterdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün düşük ve orta gelirli ülkelerde yaptığı araştırma, 15-19 yaşları arasındaki yaklaşık 3 milyon genç kızın her yıl güvenli olmayan koşullarda doğum yaptığını ve bu doğumların yüzde 50'sinin anne ve bebeğin ölümüyle sonuçlandığını ortaya koydu.
Dünyada 5 kızdan 1'i, 18 yaşında doğum yapıyor. Bu oran, dünyanın en yoksul ülkelerinde 3'te 1 olarak görülebiliyor. Erken yaşta yapılan doğumlara, aile baskısıyla erken evlilik, eğitim ve istihdamdaki yetersizlik gibi sosyo-kültürel etkenler neden oluyor.


Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki erken doğumlarda artışlar önemli boyutlara ulaşırken, kızların yüzde 30'u 18 yaşına gelmeden evleniyor ve bunun yüzde 14'ü 15 yaşı kapsıyor.


Latin Amerika, Avrupa ve Asya'daki genç evli çiftlerin yüzde 42-68 arasında değişen bir kesimi doğum kontrol yöntemlerini kullanıyor. Bu oran Afrika'da yüzde 3-49 arasında değişiyor.

Haberin Devamı


Erkeklerin yüzde 36'sı, kadınların ise yüzde 24'ü cinsellik eğitimi alıyor ve HIV'den korunma konusunda bilinçli. Hamilelik sırasında komplikasyon yaşayan ve ölü doğum yapan annelerin yaşı 15-19 arasında değişiyor. Ölü doğumlara ve yeni doğan ölümlerine 20-29 yaş aralığında yüzde 50 daha çok rastlanıyor.


Açıklamaya göre, bu kapsamda Mayıs 2011'de eylemlerini hızlandıran Dünya Sağlık Asamblesi, üye devletleri çağırarak, şu kararı aldı:
“Erken doğum yapan gençleri koruyan politikalar gözden geçirilerek, revize edilecek. Doğum ve üreme sağlığı hizmetlerine erişim sağlanacak. Üreme sağlığı ile ilgili doğru bilgiye ulaşım teşvik edilecek. BM Nüfus Fonu ile ortaklaşa hazırlanan kurallar sistemi ile mevcut araştırmalar gözden geçirilecek ve bunun yanı sıra politikacılar, sanatçılar, program yöneticileri ve sağlık çalışanlarının desteği sağlanacak.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!