DSÖ'den Türk rektöre ödül

Güncelleme Tarihi:

DSÖden Türk rektöre ödül
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2015 16:27

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'e tütünle mücadelede kapsamındaki uygulamalarından ötürü, "2015 yılı Avrupa Bölgesi 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Ödülü" verdi.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sıhhiye Yerleşkesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Tuncer'e ödülünü, DSÖ Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu verdi. Ursu, ödülü Tuncer'e vermekten onur duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Rektör Tuncer, 2012 yılında kampüs binaları içinde ve yakınında sigara içilmesi yasağını uygulayan temel anahtar aktörlerden ve destekçilerden biri oldu. Hacettepe Üniversitesi kapalı alanlarda yüzde yüz tütünsüz hava sahası, açık alanlarda ise kısmi sigara içme yasağı uygulayan ilk üniversite olmuştur. Rektör olarak liderliğinizde, Hacettepe Üniversitesinde uluslararası düzeyde ve bölge düzeyinde çok sayıda tütün kontrolü toplantısına ev sahipliği yapan Tütün Kontrolü ve Vergilendirme Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi, Kontrolü ve Yönetimi Merkezi kurulmuştur."

Haberin Devamı

"SİGARA HER SEKİZ SANİYEDE BİR İNSAN ÖLDÜRMEKTEDİR"

Ödülü projeye destek veren tüm Hacettepeliler adına aldığını belirten Prof. Dr. Tuncer de Türkiye'nin bu konuda önemli bir mücadele verdiğini vurguladı. Tuncer, siyasi iktidarların bu kararların arkasında durması ve uygun politikaları sürdürmesinin önemine değindi. Tuncer, "Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere sağlık komisyonu başkanlarına ve sağlık bakanlarımıza bu konudaki büyük uğraşları için müteşekkiriz" diye konuştu.

"SİGARADAN DAHA İYİ BİR KİTLE İMHA SİLAHI YOK"

Sigaradan daha iyi bir kitle imha silahı bulunamayacağına işaret eden Tuncer, "Sigara, her sekiz saniyede bir insan öldürmektedir. 2008'den bu yana kurtarılan yaşam sayısı 20 bin akciğer kanserli, 100 bin toplam kanser, 600 bin kronik obstrüktif akciğer hastalığı, 1 milyon koroner kalp hastalığı, 600 bin pasif içiciliğe bağlı hastalıklardır. Aynı politikalar başarı ile devam edilirse 2040 yılına kadar kurtarılacak yaşam sayısı 4,5 milyon kadardır' dedi.

Tuncer, üniversitenin Türkiye'deki tütün kontrol çalışmalarına katkıda bulunmak için 2012 yılında "Sigarasız Hacettepe Projesi" adıyla bir proje ürettiğini anlattı. Tuncer, projeyle üniversite kampüsünde sigara içilmemesini amaçladıklarını, bunun da Avrupa'da ilk olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!