Güncelleme Tarihi:
Kozmetik Dermatoloji Akademisi Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr. Zekai Kutlubay, dövmeyi tamamen silecek teknoloji veya yöntemin henüz bulunamadığını söylüyor. Bilhassa cildin derin tabakalarına inen, renkli dövmelerde sıkıntı yaşadıklarını belirten Doç.Dr. Kutlubay, “Dövmeden kurtulmak, yaptırmak 40 kat daha zor. Tek seansta yapılan dövmeyi sildirmek için 8-16 lazer seansı bile gerekebiliyor. Yüzeyel, siyah ve koyu renkli dövmeleri silmek daha kolay. Renkli ve derindekileri silmek hala büyük sorun” diyor.
İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Dövme yaptırmak: 250 TL’den başlıyor. Fiyat resmin, motifin büyüklüğü, detaylarına göre değişiyor.
Kapatan dövmeler: 400 TL’den başlıyor.
Yeni jenerasyon lazerin seans ücreti: Dövmenin alanına göre 200-1000 dolar (yaklaşık 584-2920 TL). En az 3-5 seans gerekiyor.
Tıp fakültesi hastanesinde lazer seans ücreti: Dövmenin alanına göre 400-1500 TL
Dernek olarak dövmelere karşı olduklarını vurgulayan Doç.Dr. Kutlubay, şunları söylüyor:
“Dövme derinin bütünlüğünü bozan bir işlem. Aslında tıbbi olarak kabul edilebilir değil. Deriyi travmatize eden dövmenin bazı yan etkileri olabiliyor. En sık gördüğümüz alerjik egzamalar. Verilen boyanın cinsine bağlı olarak yanık, su toplanması, iltihap, enfeksiyon, mantar gelişebiliyor. Ayrıca yatkınlığı bulunanlarda sedef, liken planus, vitiligo, siğil gibi hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Henüz katlanmamış olsa bile literatürde kansere yol açtığı yönünde bildirimler de var.”
DÖVME SİLDİRME BÜYÜYEN BİR SEKTÖR
Dövme sildirme lazerlerini kullanan Dr. Hüseyin Tırman, bunun ABD’de hızla büyüdüğünü ve ilk 10’a girdiğini hatırlatıyor. Dünyanın her yerinde dövme sildirmenin, yaptırmaktan çok daha maliyetli olduğuna dikkati çeken Dr. Tırman, “Dövme bir iddia ve kendini gösterme yöntemi. Ancak hem özel hem de iş hayatı nedeniyle, pişman olup sildirmek isteyenler olabiliyor. Örneğin ilişkileri esnasında sevgililerinin isimlerini yazdıranlar ayrılınca ve yeni bir ilişkiye başlayınca o dövmeyi görmek istemiyor. Bazı iş kolları, meslekler de dövmeyi kabul etmediği için kurtulmak isteyenler oluyor. Bazen de dövmedeki motif veya figürün kişi için anlamını yitirmesi nedeniyle sildiriliyor” diyor.
Cilde kazınmış bir iz olan dövmenin aslında boyayla oluşturulan kalıcı hasar olduğunu belirten Dr. Tırman, “Yeni çıkan lazer teknolojileri, saniyenin trilyonda biri kadar zamanda enerjiyi cilte veriyor. Bu boyayı hızla parçalayıp, vücut tarafından emilebilecek hale getirmesini sağlıyor. Bu yeni yöntemin tüm renklerde etkili olmaya başladığını söyleyebilirim. Yeni jenerasyon lazerlerin silme başarısını yüzde 90’ların üzerine çıkardığını söyleyebilirim” diyor.
SADECE BİZ PİŞMAN OLMUYORUZ
Türkiye’de Dövme yaptırma sıklığı ile ilgili net rakamlar yok. Ancak sıklığın giderek arttığını gözlemek zor değil. ABD’de en az 67 milyon kişide, en az bir dövme bulunduğu hesaplanıyor. Dövme endüstrisinin hacminin 1.5 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Yine ABD verilerine göre, dövme meraklıları bu uğurda yılda toplam 1.6 milyar dolar harcama yapıyor. Ülkede 20 binden fazla dövme yapan merkez bulunuyor. ABD verilerine göre, dövmesini başka bir dövme ile kapatanların oranı yüzde 5, dövmeyi bağımlılık olarak kabul edenlerin oranı yüzde 32, dövme yaptırdıktan sonra pişman olanların oranı yüzde 17, en az bir kez sildirenlerin oranı yüzde 11. Avustralya’dan da dövmesini sildirmek isteyenlerin oranı oyarak yüzde 34 bildirildi.
ARTIK KADINLAR DAHA ÇOK YAPTIRIYOR
17 yıldır dövme yapan Tamer Güleryüz, 3-5 yıldır kadınların erkeklerden daha fazla dövme yaptırdığını söylüyor. Sevgili, nişanlı, eş vs. adını yazdırdıktan sonra ayrılanların bu dövmelerini tüy, kuş, ağaç gibi motifler kullanarak yeni bir dövmeyle kapamaya da çalıştıklarını anlatan Güleryüz, “Hemen hemen hiç kimse tek dövmeyle kalmıyor. Dövme yapılırken kullanılan malzemelerin gelişmesi ve daha güvenli olması hem dövme yaptıranların hem de yapılan dövmelerin sayısına artırıyor” diyor.