Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2007 00:00
Yaz aylarında yapımı artan vücut dövmesinde AIDS ve bulaşıcı hastalık risklerine karşı steril ortamların önemine dikkati çeken uzmanlar, koyu renklerin kullanılmasını istiyor.
Veli Gürgah/Barış Gündoğan - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Türsen, yaz aylarıyla birlikte özellikle turistik merkezlerde dövme yaptıranların sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.
Dövmelerin kalıcı ve geçici olarak yapılabildiğini belirten Türsen, bazı durumlarda ise kalıcı dövmelerin çıkartılması talebiyle karşılaştıklarını anlattı. Dövmelerin, ancak lazer tedavisi ve cerrahi müdahalelerle çıkarılabildiğini vurgulayan Türsen, şöyle konuştu:
“Lazer ışını koyu pigment dediğimiz lekeleri görüyor. Bu nedenle açık renkli yapılan dövmelerde lazer etkili olamıyor. Eğer kişi dövme yaptıracaksa koyu renkli lazerin renk skalasına giren kahverengi, siyah gibi pigmentleri içeren renkleri tercih etmeli. Bu tür koyu renklerde lazer tedavisi daha etkin sonuç veriyor.”
Türsen, dövme yaptıracakların mutlaka deri alerjisine karşı test yaptırması gerektiğini de vurgulayarak, kına ve alerjik açıdan yan etkisi olmayan maddelerin kullanılmasını önerdi.
“YARI TIBBİ UYGULAMA”
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu ise dövmenin neredeyse yarı tıbbi bir işlem olduğunu ve hafife alınmaması gerektiğini söyledi.
Dövmenin uzman kişiler tarafından ve steril iğneler kullanılarak yapılması gerektiğini hatırlatan Memişoğlu, deri alerjisine yol açabilecek kimyasal boyaların ise kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
Steril ortamlarda yapılmayan dövmelerin bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkaracağını hatırlatan Memişoğlu, şunları kaydetti:
“Steril olmayan iğnelerle yapılan dövmeler hepatit A, B, C, AIDS ve frengi gibi bulaşıcı kan hastalıklarına davetiye çıkarır. Kişi güzel görünmek isterken, sağlığını kaybedebilir. Bu yüzden kalıcı değil, birkaç hafta içinde kaybolabilen geçici dövme yaptırmak, her zaman için daha uygun ve sorunsuz bir durum.”
50 İLE 2 BİN YTL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Adana'da faaliyet gösteren bir dövme stüdyosu sahibi Toprak Türen de yaz aylarıyla birlikte dövme yaptıranların sayısında önemli artış yaşandığını belirtirken, yapılan dövmelerin ise boyutlarına göre fiyatlarının da değiştiğini söyledi.
Kadınların daha çok narinliği, erkeklerin ise güç ve yırtıcılığı simgeleyen figürleri tercih ettiğini anlatan Türen, vücuda yapılan küçük bir kelebeğin 50 YTL, belin tamamını kaplayan dövmenin fiyatının ise 2 bin YTL'ye kadar çıktığını kaydetti.
Hayvan figürlerinin yanı sıra sevgili isimleri veya baş harflerinin de sıkça tercih edildiğini belirten Türen, en çok dövme yaptıranların ise 18-25 yaş arasındaki gençler olduğunu sözlerine ekledi.