Güncelleme Tarihi:
Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Gökmen, doğum kontrol hapları konusunda bilgilendiriyor.
Â
KADINLARIN AYLIK HORMONAL DÖNGÜSÜ NASILDIR?
Kadınların aylık döngüsünde hormonlar sürekli değişir. Ayın ortasında yumurtlama olur, hamilelik gerçekleşmezse eğer sonrasında progesteron hormonu artar. İki haftalık yoğun artıştan sonra hormonlar aniden azalır. Progesteronun düşmesini takiben kırk sekiz saat içinde kanama olur. Bu dönemde östrojen de minimal düzeydedir. Östrojen kanama sonrası artışa geçer. Sürekli artan azalan hormonlar kafa karıştırıcıdır ama kadınların önemli bir özelliğidir. Dışarıdan verilen hormonlarla bu döngüye müdahale edilir böylece yumurtlama olmaz. Hamilelik gelişmez.
Â
Â
MÄ°GRENÄ°N HORMONLARLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ° NASILDIR?
Hormonlarla migren ilişkisi çok sorgulanır. Çünkü migren kadınlarda daha fazladır ve bazı kadınlarda sadece adet dönemi migren atakları görülür. Tedavide hormonları kullanmak denenmiş ancak başarılı olunamamıştır. Aslında migreni tetikleyen hormonlardaki keskin değişimdir.
Â
Â
Dışarıdan doğum kontrol hapı gibi hormonal bir ilaç alan kadının alt yapısında hormonal dengesizlik ve migrene yatkınlık varsa migren atağı başlayabilir. Yapay hormonlar dengeyi daha da bozar. Âdet dönemi migreni başlatabilir, var olanı artırabilir hatta diğer zamanlara da yayabilir. Bu durum ertesi gün hapı veya geciktirici kullanan migrenli kadınlarda da sık görülür.
Â
Doğum kontrol hapıyla başlayan migren öyküsü:
-30 yaşında bankacıyım, 25 yaşına kadar başım hiç ağrımamıştı. Yirmi beş yaşımdan beri hemen her regl dönemimde başım ağrıyor. Korkunç bir ağrı, beni perişan ediyor. Çoğu zaman işe bile gidemiyorum.
-Peki yirmi beş yaşında ne oldu? Hayatınızda ne değişti?
-Çalışmaya başlamıştım, işlerim yoğundu. Biliyorsunuz bankacılık stresli bir meslek. Onun dışında bir şey olmadı. Aynı yıl evlendim, çok da mutluydum.
-Baş ağrınız evlendikten sonra mı başladı?
-Galiba… Ama evlilik beni zorlamadı ki, severek evlendim, eşim de çok anlayışlıydı. Balayından döndük, sonra regl oldum, ilk migren atağımı yaşadım.
-Nasıl korunuyordunuz?
-EÅŸim korunuyordu.
-Doğum kontrol hapı kullandınız mı?
-Hayır, kullanmadım.
-Baş ağrınız başlamadan önceki yıllarda regl öncesi şişkinlik, sinirlilik, hassasiyet ve sancı olur muydu?
-Evet, halen var. Hatta evlendikten sonra daha da arttı. Tüm vücudum şişiyor, gergin oluyorum, sinirleniyorum, kanamalarım sırasında hem başım ağrıyor, hem sancım oluyor. Bir de evlenince geçer, demişlerdi.
-Doğum kontrol hapı, geciktirici gibi hormon hapı kullanmadığınızdan emin misiniz?
-Bir defa evlenmeden önceki ayda kullandım. İlaç kullanmayı sevmediğim için bıraktım. Kullandım sayılmaz.
Â
Â
Bu öyküdeki genç kadının bozuk olan hormonal alt yapısı üzerine aldığı kısa süreli doğum kontrol hapı dengeyi daha bozmuştu. Hem migreni başlamış hem de adet dönemi daha sıkıntılı geçmeye başlamıştı. Alt yapıdaki problem çözülünce her şey düzelip normale dönebilir, hatta regl dönemleri daha rahat geçebilir.
Â
Â
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.