Doğru beslenerek kabızlık ile başetme yolları

Güncelleme Tarihi:

Doğru beslenerek kabızlık ile başetme yolları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 02:47

Kabızlık her bireyin hayatının bir döneminde yaşadığı ve sık karşılaşılabilen bir sağlık sorunudur.

Haberin Devamı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ç. Tuba Günebak konstipasyon yani kabızlığın, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesi olduğunu belirtiyor. 

Sağlıklı bir bireyde kabızlığın en önemli nedenleri tuvalete gitmeye yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz olması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.

Doğru beslenerek kabızlık ile başetme yolları

KONSTİPASYON SORUNUNUZU ÇÖZEBİLMEK İÇİN

—Günlük beslenmenizde tam tahıllı ürünlere (tam tahıllı ekmek, bulgur, kara buğday, esmer makarna gibi), meyvelere, sebzelere, kurubaklagillere (yeşil mercimek, nohut gibi), yağlı tohumlara (ceviz, çiğ badem gibi) yer veriniz. Bu besinler sadece posa değil, aynı zamanda vitamin, mineral, iz element, antioksidant ve bazı koruyucu fitokimyasalların (bitkisel biyoaktif bileşenlerin) iyi kaynaklarıdır.

Haberin Devamı

MEYVELERİ KABUĞUYLA TÜKETİN

—Meyve ve sebzeleri iyice, akan su altında yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte tüketiniz (kabuğuyla yenebilenleri).

—Ara öğünlerde tadından hoşlanıyorsanız yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Sade olanlarını tercih etmenizi öneririm. Yulaf ezmesini sade probiyotik yoğurt ile karıştırıp içine posadan zengin bir meyve doğrayıp, üzerine de toz tarçın ekerek çok sağlıklı ve barsak faaliyetlerini arttıracak bir ara öğün alternatifi yaratabilirsiniz. Artan barsak faaliyetleriniz metabolizmanızın da hızlanmasını sağlayacaktır.

KAHVALTIYI ATLAYANLARDA KABIZLIK DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

 

—Kahvaltı bağırsak faaliyetleri açısından çok önemli bir öğündür. Çalışmalar göstermektedir ki, kahvaltı öğününü atlayanlarda kabızlık sorunu daha sık ya da daha ciddi şekilde gözlenebilmektedir.

—Taze sıkılmış meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin.  Çünkü, posa, başlıca meyvenin kabuğunda ve etli kısmında bulunur. Meyve suyu elde edildiğinde ise bu kısımlar atılır. Meyve suyu tüketmek zorunda kalırsanız ya da tüketmeyi çok isterseniz posasını süzdürmeden tüketiniz.

Haberin Devamı

—Yemeklere, çorbalara, salata, sandviç, makarna ve pilavlara ekstra sebze ilave ediniz veya sebzeli olan tarifeleri seçiniz.

Doğru beslenerek kabızlık ile başetme yolları

 

—GÜNDE EN AZ 2 LT  SU TÜKETİN

—Fiziksel aktivitenin barsak fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğunu unutmayınız. Egzersiz süresine dair başlangıç hedefiniz haftada toplam 150 dakika olmalı; sonuş hedefiniz ise haftada toplam 280 dakikaya ulaşmak olmalıdır. Her bir seansınız en az 20 dakika olmalıdır.

Meyveler arasında posadan (liften)  en  zengin olanlar armut (kabuklu), çilek, elma (kabuklu), incir (kabuklu), portakal, ananas ve avokado; sebzeler arasında brüksel lahanası, patates ve ıspanak, bezelye ve kabak; kurubaklagiller arasında kurufasulye ve mercimek; tahıllar arasında kara buğday ve sade yulaf ezmesi; ekmek çeşitleri arasında çavdar ekmeği; yağlı tohumlar arasında yer fıstığıdır.

BAKMADAN GEÇME!