Güncelleme Tarihi:
Tokatlı Mustafa Kaya (30) ve Fatma Kaya (25) çiftinin ilk bebekleri 4 yıl önce dünyaya geldi. Kaya ailesi, bebeklerinin cinsiyetini öğrenmek istediklerinde ise şok oldu. Kız olarak dünyaya gelmesini bekledikleri bebeklerinin doktorlar cinsiyetini belirleyemedi. Dış genital organların görünümüne bakarak bebeğin cinsiyetine karar verilememesi nedeniyle bebeğe hormonal test yapıldı.
Yaklaşık bir ay sonra çocuklarının erkek olduğunu öğrenen aile, sevinç ve hüznü bir arada yaşadı. Tıp dilinde kuşkulu genital yapı hastalığı teşhisi konulan bebek, tedavisi için il dışına sevk edildi. İstanbul’da bir hastanede yaklaşık 8 ay tedavi gören Eymen bebek, daha sonra Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Bir süre anne ve babası tarafından Samsun’da tedavi ettirilen çocuk 2 yaşlarına geldiğinde baba Kaya çalıştığı iş yerinde kaza geçirdi. Bacağından yaralanan Mustafa Kaya çalışamadığı için sigortadan aldığı 800 lira ve babasından annesine kalan aylık ile çocuğunun tedavisini yaptırmaya çalıştı. Aile hastaneye götüremediği için Eymen’in tedavisi yarım kaldı.
Hamilelik döneminde yapılan testlerde doktorların bebeğinin down sendromlu olarak dünyaya geleceğini ve aldırması gerektiğini söylediklerini ifade eden anne Fatma Kaya, “'Down sendromlu, dili dışarıda, gözü kayık olabilir. Test yaptırın’ dediler. Test yaptırınca da yüzde 50 düşük yapma olasılığı varmış. Ben de test yaptırmak istemedim. Sonuçta ilk çocuğum. Allah vermiş ne olursa kabul ederim dedim. Doğumdan sonra da cinsiyeti ile ilgili sıkıntılar yaşadık” dedi.
BEBEĞİNİN KOLUNA PEMBE VE MAVİ BİLEZİK TAKILDI
Engelli bir bebek beklerken normal bir çocuk dünyaya getiren anne Kaya’nın bu sevinci fazla sürmedi. Bebeğinin kolunda mavi ve pembe bileklik takılı olduğunu gördüğünü ve buna ilk bakışta bir anlam veremediğini ifade eden anne Kaya, “Hamilelik sürecinde de sorun yaşadığım için doğum sonrasında çok kötü duygular yaşadım. Doğumdan sonra bebek yanıma getirildiğinde kolunda pembe ve mavi bileklik vardı. Daha sonra cinsiyetini tespit edemediklerini öğrendim. Samsun’a yönlendirdiler, orada yapılan testlerde genetik hormon olarak bebeğimin erkek olduğunu tespit ettiler ve tedaviye başlandı. Samsun’da kalacağımız yer olmadığından sürekli gidip gelmemiz gerektiği için tedavisi yarım kaldı. Tedaviye tekrar başlanması lazım ama maddi durumdaki sıkıntılarımızdan tedaviye götüremiyoruz. Biran önce oğlumun ameliyat olmasını istiyorum. Üç ameliyatla durumunun düzelebileceğini söylediler. Ameliyatın 3 yaşından sonra bezden çıktıktan sonra yapılması gerekiyor denildi. Eşim de iş kazası geçirdiğinden dolayı tedavisini yaptıramadık” diye konuştu.
Anne Kaya, doğumdan bir ay sonra nüfus cüzdanı çıkartabildiklerini belirterek, “Bebeğimin cinsiyeti doğumdan sonra belirlenememişti. Cinsiyetini belirleyemediğimiz ve kimliğini bu nedenle bir ay geç çıkardığımız için para cezası yedik” dedi.
"DOĞUMA KADAR KIZ DİYE SÖYLEDİLER"
Çalıştığı iş yerinde geçirdiği kaza nedeniyle bir süredir çalışamadığını ve 800 liralık sigorta maaşıyla çocuğunun tedavisini yaptıramadığını ifade eden baba Mustafa Kaya ise, “Eşim hamile iken bebeğinin engelli olabileceğini ve aldırmamız gerektiğini söylediler. Aldırıp aldırmamakta kararsızlık yaşadık. Ama doğumdan sonra ufak diyorum yine de Allah kimseye vermesin rahatsızlığı çıktı. Tedavi sürecinde de epey bir zorluk çektik. Oğlumun biran önce sağlığına kavuşmasını istiyorum. 1,5 yıl boyunca erkek mi olur kız mı olur diye düşündük. Kıyafetlerini kız diye pembe olarak almıştık. Çünkü doğuma kadar kız diye söylediler. Sonradan erkek olduğu anlaşıldı” şeklinde konuştu.
Devlet büyüklerinden yardım isteyen Kaya, “Ameliyat olamadığı için küçük tuvaletini yaparken çok zorlanıyor. Bu ameliyatın biran önce yapılmasın istiyoruz” ifadelerini kullandı.