Güncelleme Tarihi:
Günsel Şurdum Avcı, yaptığı açıklamada, damar sertliğinin yol açtığı koroner kalp hastaları için geliştirilen EECP (Güçlendirilmiş Harici Kontrpulsasyon) tedavisinin, kalp ritmiyle uyumlu bir masaj şeklinde vücudun belden aşağısına uygulandığını aktardı.
Tedavinin, damar sertliğinin yol açtığı koroner kalp hastalarında mucizevi sonuçlar ortaya çıkardığını dile getiren Avcı, yöntemin bilimsel temellere dayalı olduğuna ancak Türkiye'deki bilinirliğinin düşük seviyelerde bulunduğuna işaret etti. Avcı, "Doğal bypass tedavisi koroner kalp hastalığı riskinin olduğu gizli dönemden, kalp krizleriyle, organ yetmezliğinin geliştiği en ileri dönemekadar her evredeki hastaya uygulanabilir. Doğal bypass tedavisi damarları, damar sertliğine karşı koruyor. Bu etkisiyle doğal bypass, henüz ciddi damar darlıklarıyla koroner kalp hastalığı ortaya çıkmamış ama şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol yüksekliği ya da sigara bırakamama, düzenli egzersiz yapamama ve ailesel yatkınlık gibi riskleri olan kimselerde hastalığın ortaya çıkışını geciktiriyor." diye konuştu.
HASTALAR YAKINMALARIYLA ISTIRAPLI BİR YAŞAM SÜRMEK ZORUNDA BIRAKILMAMALI
Tedavinin, koroner kalp hastalığı tanısı konulan hastalarda, sorunun ilerlemesini yavaşlattığına dikkati çeken Prof. Dr. Avcı, "Doğal baypas, sık hastane başvurularını ve yatışları, koroner anjiyografi gibi testlerin sık tekrarını, sık balon-stent uygulanması gereğini ve bypass ameliyatına ihtiyacı azaltıyor." dedi.
Avcı, koroner kalp hastalarının EECP'nin yararlarından yoksun bırakıldığını dile getirerek, kalp hastalığı ilerlemiş, stent ve bypass ameliyatı uygulanamayanlarda ancak bu yöntemle iyileşme sağlanabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, "Doğal bypass tedavisi koroner kalp hastaları için yeri doldurulamayacak bir mucize niteliğinde. Hastalar bir avuç ilaç aldıkları halde bazen rahatlayamıyor ve yakınmalarıyla yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu tedaviyle yakınmaları kaybolan ve rahatlayan hastalar yakınmalarıyla ıstıraplı bir yaşam sürmek zorunda bırakılmamalı." değerlendirmesini yaptı.
Yöntemde kalp yetersizliği olan hastalarda da oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Avcı ,
"Bu hastalar kendilerini takip eden doktorlara danıştıklarında, olumsuz fikir beyanları neticesinde EECP tedavisini almaktan vazgeçebiliyor. Oysa çoğu kalp yetersizliği hastası EECP tedavisinden büyük yarar görebiliyor fakat sıklıkla takılan kalp pilinden pek de bir yarar görmüyor. Günümüzde görsel ve yazılı medyada hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında oldukça yararlı bilgiler veriliyor. Aslında doğal baypas ile hayatı değişebilecek birçok hasta var ama maalesef farklı yönlendirmeler nedeniyle bu tedaviden yararlandırılmıyorlar." dedi.
DOĞAL BYPASS
Vücudun belden aşağısına, baldır, uyluk, kalça düzeyinde, bacakları kaplayacak genişlikte sargılar sarılan uygulamada, sargıların içerisinde yer alan hava torbaları hortumlarla basınç kompresörlerine bağlanarak, hastanın kalp atışlarıyla eş zamanlı şişme ve boşalma uygulanıyor.
Hastanın kalbi dakikada kaç kere atıyorsa, o kadar sayıda şişip boşalan uygulamayla kas ve kasların içindeki damarlar da sıkıştırılıp, atardamar kanının kalp yönüne hareket etmesi sağlanıyor. Atardamarların iç yüzeyinde yararlı bir masaj etkisi oluşturan teknikle, damar sertliği önleniyor veya geciktiriliyor.