Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı ve Kalp Damar Cerrahi Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde merkez başına yılda ortalama 328, üniversite hastanelerinde merkez başına 205, özel hastanelerde de merkez başına 328 açık kalp ameliyatı yapılırken DÜ Kalp Hastanesinde bu sayının yaklaşık 600 olduğu belirlendi.
DÜ Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binali Mavitaş, AA muhabirine, Türkiye'de artık tüm kalp damar cerrahisi operasyonlarının bilimin ve teknolojinin getirdiği son imkanlar kullanılarak en üst düzeyde yapıldığını belirterek, bu kapsamda geçen yıl açık kalp ameliyatlarının yüzde 60'ının özel merkezlerde, yüzde 25'inin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yüzde 15'inin ise üniversite hastanelerinde yapıldığını söyledi.
Prof. Dr. Mavitaş, DÜ Kalp Damar Cerrahisi Servisinde her yıl 500'ün üzerinde hastaya açık kalp ameliyatı yapıldığını vurgulayarak, bu yıl sayının yaklaşık 600 olduğunu belirtti.
"SAĞLIK TURİZMİNE VE TÜRKİYE'NİN TANITIMINA CİDDİ KATKI SAĞLAMAKTADIR"
Sağlık Bakanlığı ve Kalp Damar Cerrahi Derneği verilerine ilişkin bilgi veren Mavitaş, şöyle dedi: "Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yılda ortalama merkez başına 328, üniversite hastanelerinde 205, özel hastanelerde 200 açık kalp ameliyatı yapılıyor. Tüm veriler ışığında merkezimiz hem Türkiye'nin en çok açık kalp ameliyatlarının yapıldığı üniversite merkezlerinden biri olma özelliği taşımakta hem de Irak, Suriye gibi merkezlerden gelen hastalara hizmet vererek sağlık turizmine ve Türkiye'nin tanıtımına da ciddi katkı sağlamaktadır."
Mavitaş, hastanenin hizmete açıldığı günden bu yana önemli çalışmalara imza atıldığına işaret ederek, "Üniversitenin kurulduğu 40 yılı aşkın sürede kalp damar cerrahisi birçok gelişmeden mahrum kalmış. 2 yılda Türkiye'deki üniversite hastaneleri içinde açık kalp ameliyatlarının yapıldığı üniversite haline geldik" diye konuştu.
TERSİNE HASTA GÖÇÜ
"Türkiye'deki diğer üniversite hastanelerindeki ortalamanın 3 katı açık kalp ameliyatı yapıyoruz. Damar ameliyatları ile bu sayı yılda bin 500'ü geçiyor. Kalp nakli yapmak için de başvuru yaptık. Türkiye'nin sağlık turizmindeki gelişimine büyük katkı sunuyoruz" ifadelerini kullanan Mavitaş, geçmiş yıllarda bölgeden başka illere olan hasta göçünün artık durduğunu, hatta tersine hasta göçünün başladığına dikkati çekti.
Mavitaş, Suriye ve Irak'tan da hastaların hastanelerini tercih ettiğini dile getirerek, çevre illerden giden hastaların büyükşehirlerde başarılarını duyan doktorların yönlendirmesiyle Diyarbakır'a geldiğini kaydetti.
"ACİL VAKALAR İÇİN FAKÜLTEMİZ VE KLİNİĞİMİZ BİR NİMET"
İstanbul'a gidip de ameliyat olmadan Kalp Hastanesine dönen hastalar olduğunu aktaran Mavitaş, şöyle konuştu: "Ana damar yırtılması gibi saatlerin değil dakikaların önemli olduğu vakalar da geçmişte batı illerine gidiyor iken artık hastanemizde bu operasyonlar başarı ile yapılıyor. Bu sayede hastaların büyük bölümünün hayatı kurtuldu. Çünkü zaman kaybı nedeniyle hastaların çoğu hayatını kaybediyordu. Bu tür acil vakalar için fakültemiz ve kliniğimiz bir nimettir.
"Kalp damar cerrahisi alanında hastanede yapılamayan ameliyat olmadığını vurgulayan Mavitaş, "Bu sayede Türkiye'deki özel ve üniversite hastanelerini geride bıraktık" şeklinde konuştu.
BİLİMSEL YAYINDA BAŞARI ÖDÜLÜ
Mavitaş, Sağlık Bakanlığına bağlı ihtisas hastanelerinde gerçekleştirilen ameliyat sayısına ulaşmayı hedeflediklerine işaret ederek, sayının yanı sıra kaliteli sağlık hizmetinin önemli olduğuna değindi. Bölgede ateşli silah ve kesici alet yaralanması vakalarının da yoğun olduğunu anlatan Mavitaş, bu vakalara da müdahale ettiklerini ifade etti.
Mavitaş, bilimsel ve yayın anlamında da başarılı olduklarını aktararak, "Kalp Damar Cerrahisi Derneğince düzenlenen kongrelerde üst üste 2 yıl birincilik ödülünü aldık. Bu, hem yayın hem de araştırma konusunda başarılı olduğumuzun kanıtıdır" dedi.
"HERKESE TAVSİYE EDİYORUM"
Kalp daralması şikayeti ile Batman'ın Kozluk ilçesinden gelen Sabri Sönmezsoy (63), Batman'da yaptırdığı tetkiklerde kalp damarlarının yüzde 70'inin kapalı olduğunun belirlendiğini bunun üzerine Diyarbakır'daki kalp hastanesine başvurduğunu söyledi. Ameliyat için büyükşehirlere gitmeyi düşündüğünü ancak Kalp Hastanesinde de başarılı operasyonların yapıldığını öğrenince Diyarbakır'a geldiğini anlatan Sönmezsoy, geçirdiği başarılı cerrahi operasyonun ardından sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Sönmezsoy, hastanede gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:
"Koşabilecek kadar kendimi iyi hissediyorum. Bu hastaneyi herkese tavsiye ediyorum. Büyükşehirlere gitmektense burada tedavi olsunlar. Burası bir nimettir, herkesin eline düşmez. Allah sağlığıma kavuşmamı sağlayan doktorlar ve sağlık personelinden razı olsun."