Diyaliz merkezine Hepatit-C suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Diyaliz merkezine Hepatit-C suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2007 12:44

KONYA’nın Ereğli İlçesi’ndeki Özel Ereğli Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören 13 hastaya yanlışlıkla Hepatit-C virüsü bulaştırıldığı iddia edildi.

Başka bir diyaliz merkezine gittiklerinde Hepatit-C'li oldukları ortaya çıkan hastalar paniğe kapılırken, İl Sağlık Müdürlüğü olayla ilgili soruşturma başlattırken, hasztaların suçladığı merkezin sahibi iddiaları yalanladı. Hastalar, soruşturmanın tamamlanmasının ardından diyaliz merkezi yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İşadamı Cengiz Keskin tarafından 3 yıl önce kurulan Özel Ereğli Diyaliz Merkezi’nde tedavi gören bazı hastalar, bir ay önce farklı nedenlerle tedavilerini ilçede yeni kurulan Özel İvriz Diyaliz Merkezi’nde sürdürmek istedi. 45 hastanın tedavi gördüğü Özel Ereğli Diyaliz Merkezi, ilçede ikinci bir diyaliz merkezinin açılması nedeniyle, müşteri kaybetti. Bu nedenle iki diyaliz merkezi arasında ortaklık görüşmeleri yapıldı. Bu sırada 45 hasta yeni açılan İvriz Diyaliz Merkezi'ne yönlendirildi. Ancak ortaklık anlaşması sağlanamadı.

Özel İvriz Diyaliz Merkezi'ne başvuran hastalara tedavilerinden önce Hepatit B, C ve HIV tetkikleri yapıldı. Daha önce Özel Ereğli Diyaliz Merkezi’nde yapılan tetkiklerde 2 hastada Hepatit-C virüsü bulunduğu bilinirken, yeni tetkikler sırasında 13 hastanın daha Hepatit-C virüsü kaptığı ortaya çıktı. Bu durum Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi.

İl Sağlık Müdür Vekili Bahattin Akyürek, Özel Ereğli Diyaliz Merkezi’nde 2 Hepatit-C hastası bulunduğunu bildiklerini belirterek, “Ancak daha sonra Hepatit-C virüsü bulaşan hastalarda artış olduğu ihbarını aldık. İhbar üzerine komisyon oluşturduk. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Lütfullah Altuntepe ile Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nden İntaniye Uzmanı Yrd.Doç.Dr. İbrahim Eryaman’ı görevlendirdik. Burada tedavi gören 45 hastadan kan örnekleri alındı. Konu ile ilgili araştırmamız sürüyor. Tetkikler henüz tamamlanmadı” dedi.

MERKEZİN SAHİBİ: BİZDEN BULAŞMIŞ OLAMAZ

Hastalara Hepatit- C bulaştırıldığı ileri sürülen Özel Ereğli Diyaliz Merkezi sahibi Cengiz Keskin'ın, ekonomik sıkıntılar nedeniyle 5 gün önce şirketi fesh ederek merkezin faaliyeti durdurduğunu, buradaki hastaların yeni açılan Özel İvriz Diyaliz Merkezi’ne yönlendirildiği belirtildi.

Bu arada Ereğli Diyaliz Merkezi'nin sahibi Cengiz Keskin, hastalara Hepatit- C bulaşktırıldığı iddialarını yalanladı. DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Keskin, “Hepatit- C virüsü bana ait diyaliz merkezinde bulaşmış olamaz. Tüm personelimiz yaptığı tetkiklerde oldukça hassas davranırdı. Bu hastalar misafir olarak diğer diyaliz merkezlerinde tedavi görmüş olabilirler. Hepatit-C virüsü belki de buralarda bulaşmış olabilir. Aldıkları kanlardan da virüs bulaşabilir. İl Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturması sürüyor. Soruşturma sonunda hastaların virüsü nereden kaptıkları kesin olarak belirlenecek” dedi.

HASTALAR PANİK İÇİNDE

Tedavi gördükleri Özel Ereğli Diyaliz Merkezi’nden Hepatit-C virüsü bulaştığını iddia eden hastalar ise panik yaşıyor. Şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğünü belirten 25 yaşındaki Ali Pişkin, “Diyaliz ünitesine girmeden önce raporlarımda ‘Hepatit’ diye bir şey yoktu. Yeni açılan diyaliz merkezine geçtiğimizde bu tespit edildi. Bundan sonra ne olacak bilemiyorum. Başka hiç bir yerde kan vermedim. Hakkımı aramak için mahkemeye başvurmayı düşünüyorum. Her ay kan alıp bizi tahlile gönderiyorlardı. Tahliller geliyordu ama sonuçların normal ve iyi olduğunu söylüyorlardı. Bize hiç bir şey anlatmıyorlardı. Gereken yapılsın. Bizlere virüs bulaştı ama hiç olmazsa bizden sonrakiler düşünülsün. Şu ana kadar çok kişinin Hepatit-C virüsü kaptığını duydum” diye konuştu.

8 yıldır diyaliz hastası olduğunu ve bu güne kadar bunun dışında hiç bir şikayetinin bulunmadığını kaydedan 61 yaşındaki Aslan Sevim ise, “Bu seneye kadar ‘Hepatit’ nedir bilmezdim. Cihazlardan, kullanılan setlerden bize ‘Hepatit’ geçtiğini duyduk. Şimdi ise bu virüs ile yaşıyoruz. Diyaliz merkezi hakkında şikayetçiyiz. Arkadaşlarla görüşüp hakkımızı arayacağız. ‘Hepatit’ olanın organ nakli olamayacağını duyduk. Şimdi çok mağduruz” dedi.

Hepatit-C olduğunu öğrendiği zaman depresyona girdiğini ifade eden 47 yaşındaki Dursun Cam ise, hastalık bulaşacak diye evde hiç bir şeye dokunamadığını söyledi. Cam, “Özel diyaliz merkezine iyi olacağız diye gittik. Ama hastalığımızın üstüne bir hastalık daha ekledik. Hepatit-C olup geldik. Depresyona girdim. Tabağımı, kaşığımı ayırmaya başladım. Birine bulaşacak mı diye şüphe içinde yaşıyorum. Kucağıma çocuk bile almıyorum. Hakkımı sonuna kadar arayacağım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!