Diyabette yeni teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Diyabette yeni teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 10:15

Yaşam boyu süren kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde kan şekeri ölçümü son derece önem taşıyor. 1969 yılında ilk kez Bayer tarafından bulunan ve bugün artık cebe sığacak kadar küçük boyutlara ulaşan şeker ölçüm cihazları ile kan şekeri evde ölçülebiliyor ve bu gelişme diyabet tedavisinde bir devrim olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Amerikan Diyabet Derneği'nden yapılan açıklamaya göre; ABD'de diyabet hastası 14,6 milyon çocuk ve yetişkin bulunuyor. Bu kişilerin 4,4 milyonunun (%30'u) hastalıkla başa çıkabilmek için insüline ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. İnsülin kullanması gereken bu kişilerin, öğünlerini, egzersizlerini ve insülin dozlarını planlamak için bir kan şekeri ölçüm cihazı ile kan şekerlerini sıkı bir şekilde takip etmeleri gerekiyor.

Ancak araştırmalara göre manuel kodlama yapılan ölçüm cihazlarını kullanan hastaların %16'sı yanlış kodlama yaptıkları için zaman zaman ciddi sağlık problemleri ile karşılaşıyor. Bu gelişmeler ışığında "kodlama gerektirmez" adı verilen yeni bir teknoloji geliştirildi. Bayer firması tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji sayesinde kullanıcılar kod çipi/çubuğu kullanmadan veya şifre girmeden sadece test stribini cihaza yerleştirerek ölçüm yapabilmektedir.Kodlama gerektirmeyen kan şekeri ölçüm cihazları, herhangi bir kodlama gerektirmediği için diğer cihazlara nazaran daha yüksek bir performans ve doğruluk sağlıyor.

Evde kan şekeri ölçümü ile hastaların kendi diyabetlerini kontrol altına alarak, diyabet tedavisinde pasif olmaktan çıkıp doktorlar ve hemşirelerden oluşan sağlık ekibinin bir parçası olduğunu belirten Güney Carolina Diyabet Hastalıkları Kontrol ve Endokrinoloji Merkezi Başkanı Dr. Charles Raine, " Kan şekeri ölçüm cihazları, diyabetlilerin hastalıklarını kontrol altında tutmak için hastanede harcadıkları zamanının azalmasına yardımcı oldu. Sürekli kan şekeri takibi, kan şekerinin aşağı-yukarı inip çıkarken yaptığı rahatsızlıkları önlemede avantaj sağlıyor. Böylece, bir yandan oluşabilecek ani şeker düşmesi ya da ani şeker yükselmesinin de önüne geçilmiş oluyor. Kan şekerinin gün içindeki değişimi yakından izleniyor, tedavinin ne kadar etkili olduğu gözlenebiliyor ve gerektiğinde tedavi değişiklikleri gecikmeden yapılarak iyi bir kan şekeri düzeni elde ediliyor. Ayrıca hasta şeker değişikliklerini izlediği için, tedavisi ile ilgili sorumluluğunu unutmuyor" dedi.

Haberin Devamı

Dr. Charles Raine, kan şekeri ölçüm cihazı alırken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

" İyi bir şeker ölçüm cihazının kullanımı kolay olmalı,
" Ekrandaki yazı ve rakamlar kolayca okunabilmeli,
" Sonuçları güvenilir olmalı,
" Kullanılan cihazın doğruluğu denetlenebilmeli,
" Cihazın kendisi ve stripleri kolayca temin edilebilmeli,
" Cihazla ile ilgili eğitim ve servis olanakları olmalı,
" Cihaz ilk satın alındığında hastaya hangi sıklıkta ölçüm yapması gerektiği, kan şekerinin ne olması gerektiği, ölçtüğü sonuçlara göre tedavide nasıl değişiklik yapabileceği öğretilmelidir.
" Kodlama gerektirmeyen cihazların sağladığı avantajlardan faydalanılmalı,

KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM CİHAZI İLE ÖLÇÜM YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

" Cihazın kullanım kılavuzunda belirtilen konulara dikkat edin, ölçüm cihazının kullanımı tam olarak öğrendiğinizde ölçüme başlayın,
" Ölçüm cihazınızı düzenli olarak temizleyin, düşme ve çarpmaya karşı koruyun,
" Test çubuklarını ve ölçüm cihazını, yüksek sıcaklıklardan ve rutubetten uzak tutun,
" Çubukların son kullanma tarihini kontrol edin, son kullanım tarihi geçmiş çubukları kullanmayın,
" Cihazın ve ölçüm çubuklarının doğruluğunu düzenli olarak denetleyin,
" Ölçüm yapmadan önce, ellerinizi sabunlu su ile yıkayıp iyice kurulayın,
" Kan şekerinizi ölçtükten sonra sonucu günlük kayıt defterine kaydedin.
" Doktor kontrolüne giderken ölçüm cihazını, test çubuklarını ve kayıt defterinizi de götürün

Haberin Devamı

KAN ŞEKERİ GÜNDE KAÇ DEFA ÖLÇÜLMELİDİR?

Diyabet tedavisinde, test için en uygun zamanın seçilmesi önemlidir.  Diyabet eğitiminin başlangıcında ölçüm zamanlarına hasta ile birlikte karar verilirse ölçümlerin başarısı artar.

Genelde eğer insülin kullanıyorsanız ve şekeriniz yüksekse kan şekeriniz doktorunuzun belirttiği sınırlara inene kadar sabah aç karnına, öğlen yemek öncesi saat 11.00'de, akşam yemek öncesi saat 18.30'da, gece yatmadan saat 22.00'de olmak üzere günde    4 kez şeker takibi yapılmalıdır.

Eğer insülin kullanıyorsanız ve şekeriniz düzenli ise hergün yerine "haftada 1-2 gün ama yine günde dört kez kan şekeri takibi yapılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!