Güncelleme Tarihi:
Diyabet günümüzün en önemli ve tehlikeli hastalıkları içerisinde gelir. Özellikle son dönemlerde yüksek oranda artış gösterdiğini ifade etmek mümkündür. Bu sebepten dolayı pek çok kişinin merak ettiği ve İnternetten araştırdığı konular arasında yer alıyor.
Diyabet Nedir ve Neden Olur?
Pankreas isimli salgı bezinin yeterli oranda insülin hormonu üretmemesi sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlık diyabet olarak bilinir. Aynı zamanda vücut içerisinde insülin hormonunun etkili biçimde kullanılmaması nedeniyle de ortaya çıktığını söylemek gerekir. Üstelik ömür boyu süren bir hastalık olması ile beraber, belli başlı bazı tedaviler bu konuda ele alınır. Genel olarak doğuştan meydana gelen ve genetik açıdan ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söylemek gerekir. Tabii aynı zamanda çevresel faktörlere bağlı olarak da meydana geldiğini ifade etmek mümkündür. Ortak şekilde ise insülin hormonunun yeterli oranda üretilmemesi ya da vücutta kullanılmaması sebebiyle bu hastalık meydana gelir.
Diyabet Hastalığı Nasıl Oluşur?
Organizmanın karbonhidratı yeterli oranda ve gerekli şekilde kullanmaması ile birlikte diyabet hastalığı oluşur. Tabii bunun birçok farklı sebebi olduğunu ifade etmek mümkün. Örneğin pankreas işlev bozukluğu ile birlikte karbonhidrat gerekli şekilde kullanılamaz. Aynı zamanda İnsülin direnci olarak da bilinen insülin etkinliğinin minimum seviyede olması da bu duruma neden olur. Çünkü bu sebepten dolayı dokular glikoz gerekli şekilde kullanamaz. Glikoz kanda birikmesi ile beraber idrar üzerinden dışarı atılır. Böylece glikoz üzerinden karbonhidrat ve karbonhidrat kapsamında insülin hormonu etkinsizliği ile diyabet hastalığı oluşur. Hayat boyu süren bir rahatsızlık olması ile beraber, bir insan yaşamı boyunca belli tedaviler düzenli şekilde ele alınır.
Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Belli başlı bazı yöntemler ele alınmak suretiyle diyabet tedavisi gerçekleşir. Tabii bunun için öncelikle uzman bir doktor kontrolünde tetkik ve teşhislerin yapılması gerekmektedir. Daha sonra bu işlemin ardından uzman doktor rahatsızlığın durumuna bağlı olarak bazı tedaviler ele alır. Bu tedaviler aynı zamanda hastanın durumuna bağlı olarak sırasıyla da ele alınabilir.
- Tıbbi beslenme tedavisi
- Egzersiz ve fiziksel aktivite
- Kan şekerini düşüren ilaçlar (Hap ile beraber insülin olarak iki farklı şekilde ele alınır.)
- Diyabetin kendisinin düzenli şekilde uzman doktor kontrolünde izlenmesi.
- Eğitim
Bu şekilde yukarıda verilen yöntemler tedavi konusunda diyabet hastalığı için ele alınır. Özellikle yaşam boyu bir hastalık olduğu için, ilaç yönteminin daha fazla öne çıktığını söylemek gerekir. Bu doğrultuda haplar ile beraber insülin konusunda aşı gün içerisinde yapılır. Tabii mutlaka uzman bir doktor kontrolünde bu tedavilerin yapılması önemli bir yer taşır.