Güncelleme Tarihi:
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun işbirliğiyle düzenlenen 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nün bu yılki sloganının “Diyabetten Geleceğinizi Koruyun” olarak belirlendiği bildirildi.
Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısının her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada, “Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği bilinmektedir. Diyabet tanısını erken koymak ve tedavisine erken başlamak, daha sonra gelişecek sağlık problemlerini önleyebilir. Bu sebeple tuvalete sık çıkma, ağız kuruluğu, aşırı su içme, kilo kaybetme, halsizlik ve çabuk yorulma şikayetleriniz varsa diyabet hastalığı için aile hekiminize başvurmanızda fayda vardır” denildi.
Diyabetin kontrol altına alınmadığı takdirde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, felce, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açtığı vurgulanan açıklamada, gebelik sürecinde kontrol altına alınamayan diyabetin ise doğumsal bozuklukların görülme riskini artırdığı kaydedildi:
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Diyabet hastalığının erken tanı ve tedavisinin sağlanması, ilgili risk faktörleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi, diyabete bağlı diğer sağlık sorunları sıklığının Dünya Sağlık Örgütü hedeflerine indirilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” uygulamaya konulmuştur.
Bu program çerçevesinde diyabet hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak korunma ve tedavi yöntemlerinden, eğitim ve rehabilitasyona, evde bakım hizmetlerinden sektörler arası işbirliği kadar çok kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir. Sağlıklı ve diyabet riski taşıyan bireylerin diyabetin önlenmesi konusunda eğitilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla 14 Kasım 2012 Dünya Diyabet Günü'nde Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda 10.00-19.00 saatleri arasında bir çadır kurularak, diyabet hastalığı hakkında bilgi verilerek broşür dağıtılacaktır. İsteyen vatandaşlarımıza diyabet hemşireleri tarafından parmaktan kan şekeri ölçümü yapılacaktır ve kan şekeri 200 mg/dl üzerinde çıkanların aile hekimlerine yönlendirilmesi sağlanacaktır.”