Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 12:49
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Sezginer Tunçer, halk arasında “yalkı” adı verilen mavi denizanasının çıplak elle tutulmaması ve yoğun olarak görüldüğü plajların karantinaya alınması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Tunçer, Çanakkale Boğazı'nda son zamanlarda artan denizanası yoğunluğuyla ilgili, özellikle Karadeniz sahillerinde görülen mavi denizanalarının, deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla birlikte üst akıntı yoluyla Marmara Denizi'ne kadar ulaştığını belirtti.
Denizanalarının, güneye doğru ilerlerken bir taraftan da çoğaldığını ifade eden Tunçer, şunları kaydetti:
“Halk arasında (yalkı) olarak bilinen mavi denizanası çıplak elle ellenmemelidir. Ellendiğinde ciltte yanma ve kızarmalar meydana gelir. Özellikle, ciltleri yetişkinlerden daha hassas olduğu için çocuklar mavi denizanasından uzak tutulmalıdır. İnsanlar, mümkün olduğunca mavi denizanasının bulunduğu plajlara girmemeli, yoğun olarak görüldüğü plajlar karantinaya alınmalıdır. Çevre ve Orman Müdürlüğü, mavi denizanasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için sahillerde gerekli tedbirleri almalıdır.”
İLK YARDIM
Denizanasının, özellikle koltuk altı bölgesi, göz ve dudak çevresinde daha etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Tunçer, temas halinde yapılması gereken ilk yardım uygulamasının o bölgeyi temiz suyla yıkamak olduğunu söyledi.
Denizanasının temas ettiği bölgenin antiseptik özelliği olan bir maddeyle de temizlenebileceğine değinen Tunçer, yaralı cildin kesinlikle kaşınmaması, hijyen koşullarına uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.