Damar yolunu hemen bulacak!

Güncelleme Tarihi:

Damar yolunu hemen bulacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 11:23

İZMİR’deki Biolab Laboratuvarlar Grubu, hastaların damar yolunu bulmayı kolaylaştıran teknolojiyi İzmir ve bölge halkının hizmetine sundu.

Haberin Devamı

Alsancak’ta 20 yıldır hizmet veren Özel Biolab Laboratuvarlar Grubu, İzmir’deki ikinci şubesini Mavişehir’de açarak hizmet ağını genişletti. Özel Biolab Laboratuvarlar Grubu, özellikle yaşlı, obez ve çocuklarda kan alma işlemi sırasında damar bulmayı kolaylaştıran teknolojiyi de Karşıyaka şubesinde uygulamaya geçirdi. Özel Biolab Laboratuvarlar Grubu Karşıyaka Şubesi’nden Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şemsettin Özcan, şubenin yeni teknolojilerle bölge halkının hizmetine girdiğini söyledi.

Yeni teknolojinin başta kemoterapiye giren hastalar olmak üzere, yaşlı, obez, çocuklar, bebekler, iğne fobisi olan insanlar ve damarı kolay bulunamayan hastalarda damar bulunmasında kolaylık sağladığını ve tekrar tekrar iğne yapılmak zorunda kalınmadığını belirten Dr. Özcan "Vasculuminator (damar belirleyici), adı verilen bu teknolojide kızılötesi ışın teknolojisi kullanılarak, dolaşım sistemindeki toplardamarlar özel bir ekran üzerinde görünür hale getirililmektedir. Cilt tarafından emilen kızılötesi ışınlar cilt ve damarlar arasında gözle görülür bir kontrast farkı yaratmaktadır. Böylece kan alan sağlık personeli, kan alma öncesinde damar hatlarını, damar çeper kalınlığını gözle görebilmektedir. Kısa sürede uygun damara tek seferde giriş yapılarak yeterli miktarda kanı alabilmektedir" dedi.

KOMPLİKASYON OLASILIĞI AZALDI

Yeni teknoloji ile damar bulamama, uygun damar seçimi yapılamadığı için hematom oluşması, kan alma yerinde meydana gelen yumuşak doku travmaları gibi komplikasyonların sıklığının azaldığını kaydeden Dr. Şemsettin Özcan, "Klinik denemeler de göstermiştir ki bu teknoloji ile birlikte kan alma sırasındaki komplikasyon sıklığı yüzde 20’lerden yüzde 2’lere gerilemiştir" diye konuştu. Dr. Özcan kan verme öncesinde hastaların büyük kısmı endişe ve korku duyduklarını, özellikle bebek ve çocuklarda bu durumun hem aile hem de çocuk için daha da belirgin olduğunu belirterek, "Bebek, çocuk, yaşlı ve kemoterapi gören hastalarda damarlar ince, hatları kısa ve yumuşak doku arasında kaymaya yatkın olabilmektedir. Damar belirleyici cihaz sayesinde bu tip hastalardan kolaylıkla kan alınabilmektedir. Cihazın kullanımı kolaydır, sağlık personeline zaman kazandırır, hastayı ve yakınlarını rahatlatır ve komplikasyonları azaltır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!