Daha erken taburcu daha az ağrılı ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Daha erken taburcu daha az ağrılı ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 09:31

Dünyada robotik cerrahinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de kadın hastalıkları ve doğum ameliyatları. Robotik cerrahi ile ameliyat, 0,5-1 cm’lik küçük kesilerden karın boşluğuna gönderilen optik kameraların sağladığı görüntüler sayesinde yapılıyor.

Haberin Devamı

3 boyutlu olan bu görüntüler, ameliyat alanını gerçekmiş gibi yansıtıyor. Özellikle de jinekolojik kanser ameliyatlarında robotik cerrahi önemli üstünlükler sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı, Doç. Dr. M. Murat Naki; kadın hastalıkları ve doğum branşında bir çok ameliyat yapıldığını vurguluyor.

KANSER AMELİYATLARINDA DA KULLANILIYOR

Bu ameliyatların bir kısmı kanser ameliyatları, bir kısmı da kanser olmayan miyom, kist gibi ameliyatlar. Bu ameliyatlar eskiden beri açık cerrahi yöntemlerle yapılıyordu. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren endoskopik cerrahi dediğimiz kapalı yöntemlerle ameliyatlar yapılabiliyor. Doç. Dr. M. Murat Naki, Türkiye’de Avrupa ve Amerika’ya göre kapalı ameliyatların biraz daha geç başladığını fakat son yıllarda yaygın kullanılmakta olduğunu ifade ediyor. Kapalı cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum branşı ameliyatları ile başladı dünyada. Türkiye’de de öyle. Ama bir şekilde bir yerde sekteye uğradı. Fakat son bir kaç yıldır özellikle teknolojinin de gelişmesi ile daha yoğun olarak endoskopik yani kapalı cerrahiyi kullanıyoruz.

Haberin Devamı

DAHA ERKEN TABURCU, DAHA AZ AĞRI

Doç. Dr. M. Murat Naki, özellikle kadın hastalıkları ve doğum alanında kapalı ameliyatların büyük avantaj sağladığını ifade ediyor. En önemli üstünlüğü hastanın rahat etmesi. Hasta daha erken taburcu olabiliyor. Çok büyük kesiler olmadığı için ameliyat sahasında daha az ağrı hissedebiliyor. Hastanede kalış süresinin az olması daha sonra iyileşme süresinin daha kısa olması nedeni ile iş gücü kaybı minimuma iniyor. Tabi bunun yanında getirdiği hastalarımız kadın olduğu için kozmetik yararları var. hastalarımızda büyük yara izleri olmuyor. Doç. Dr. M. Murat Naki, endoskopik ameliyatların daha çok eğitim gerektirdiğini belirtiyor.

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜYLE BİLGİSAYARDAN AMELİYAT

"Öncelikle açık cerrahiyi çok iyi yapıyor olmalısınız ki endoskopik cerrahide de başarılı olabilesiniz. Öğrenme süreci biraz daha uzun. Dolayısı ile çok emek harcamak gerekiyor. Endoskopik cerrahiyi ikiye ayırabiliriz. Bunlardan biri laparoskopi dediğimiz el aletlerini kendi elimizle kullandığımız kamerayı kendi elimizle tuttuğumuz iki boyutlu görüntülerle çalıştığımız laparoskopik yöntem bir de yeni teknoloji ürünü olan ve 3 boyutlu görüntü ile ameliyat yapmamızı sağlayan robotik cerrahi sistemi. Doç. Dr. M. Murat Naki, robotik cerrahinin önemli bir avantajının da, ameliyatı yapan cerrahın kamerayı istediği gibi hareket ettirebilmesi olduğunu ifade ediyor. Küçük bir kesi yaparak hastamızın karnından optik bir cihaz gönderiyoruz bu optik cihaz kameraya bağlanıyor. Kameradan alınan görüntü bir ekrana yansıtılıyor. Televizyon ekranı gibi o ekrandan bakarak karın içini gözlemliyoruz ve yardımcı diğer aletleri de başka kesiler yaparak karın içerisine gönderiyoruz. Ekrandan bakarak elimize aldığımız el aletlerini kullanıyoruz."

Haberin Devamı

AÇIK AMELİYAT GİBİ KAPALI AMELİYAT

Üç boyutlu görüntü sağlaması nedeni ile sanki açık ameliyat yapıyormuşsunuz gibi, kapalı cerrahi yapıyorsunuz. Cerrah, robotun konsolundan zoomunu sağa sola bakışını kendi ayarlayabiliyor. Doç. Dr. Mehmet Murat Naki, özellikle kanser ameliyatlarında bu teknolojinin 30-40 cm’lik kesilerden kurtardığını vurguluyor. Kanser ameliyatı yaparken , göğüs kafesinden karnın alt bölgesine uzanan 20-30-40 cm’lik kesiler yapıyoruz. Bu da hastaların kısa sürede iyileşmesinin önüne geçiyor. Kozmetik olarak da sorun yaratıyor. Kapalı ameliyatlar kadınları bu kocaman kesilerden kurtarıyor. Bu ameliyatlarda üç boyutlu bir görüntü elde ediyorsunuz, derinlik hissiniz var dolayısı ile dokuların birbirinden olan mesafelerini, ayrımlarını çok net görebiliyorsunuz. Zoom yapabilme şansınız olması nedeni ile de dokuları yakından görebilme, dokuları seçebilme küçük tümörlerin yayılma yerlerini görebilme açısından daha radikal cerrahi yapma şansı sağlıyor.

Haberin Devamı

ENDOSKOPİK CERRAHİYİ TÜM CERRAHLAR ÖĞRENMELİ

Doç. Dr. M. Murat Naki, kadın hastaların yüzde 80’inin kapalı cerrahi ile ameliyat olabileceklerini bilmediğini belirtiyor. Son 5 altı yıldır açık cerrahi önermiyorum hastalarıma. Çok büyük miyomlar tüm karnı kaplayan kistler olursa 8-10 kg’lık kistlerde karın içinde aletlerin hareket ettirilme ve görüntü alma zorluğu nedeni ile çok büyük tümörler çok büyük kitleler endoskopik cerrahi ile yapılamayabilir. Bunun dışında rahim kanserlerinde, rahim ağzı kanserlerinde, yumurtalık kanserlerini erken evrelerinde bunların tamamında robotik cerrahi kullanılabilir yöntemler. Kadın hastalıkları ve doğumda ameliyat gerektiren pek çok hastalık var. Bu hastalıkların neredeyse yüzde doksanından fazlasında endoskopik cerrahi kullanılabilir. Endoskopik cerrahi tüm cerrahlar tarafından öğrenilmesi gereken, gelecek nesillere de öğretilmesi gereken yöntemler. Cerrahi yapacaksak açık cerrahi yöntemler yerine, endoskopik yöntemleri tercih etmek daha akılcı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!