Şahismail GEZİCİ- Mustafa DEVRİM/ELAZIĞ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2007 15:32
ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme uzmanı Yrd.Doç.Dr. Yaşar Doğan, Doğu ve Güneydoğu'daki çölyak hastalarının beslenme zorluğu çektiğini söyledi.
Özel gıdalarla beslenmek zorunda kalan bu hastalar için bölgedeki belediyelerin özel
diyet ürünler üretmesi gerektiğini bildiren Yrd.Doç.Dr. Doğan, “Ömürleri boyuncu bu hastalıkla yaşamak olan insanlar diyet ürünleri bulmakta zorlanıyor” dedi.
Yrd.Doç.Dr. Yaşar Doğan, 1.5 yıldan bu yana hizmet veren Gastroenteroloji Hepatoloji Bölümü kurulmadan önce hastalara tanı koyulabilmesi için Batı illerine gönderildiğini ya da hastalık nedeni bilinmeden öldüğünü söyledi. Gastroenteroloji Hepatoloji bölümü hakkında bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Yaşar Doğan, “Hastanemiz 1.5 yıldan beri bu hastalığın tanısını koyabilmekte. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu hastalığın tanı ve tedavisini yapabilen tek hastane olma özelliğini taşımaktayız. Bölümümüz açılmadan evvel hastalarımız batı illerine gönderilmekte veya tanısı konulamadan vefat etmekteydi. Biz bölgemizde yaklaşık 100 hastaya cevap vermekteyiz” dedi.
Yrd.Doç.Dr. Yaşar Doğan, çölyak hastalarının ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda olduklarını, hastalarının diyet ürünleri bulmakta zorlandıklarını vurgularken şöyle devam etti:
“Hastalık tanısı konulduktan sonra hastalar tek tedavi yöntemi olan gluten içermeyen gıdalarla beslenmek zorunda. Gluten, buğday, arpa, ve çavdarda bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durulmalı. Çölyak hastalarının ömür boyu kullanmaları gereken özel ürünler maddi güçlerini zorluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olan bu hastalığın tedavisini sadece biz yapabilmekteyiz.
Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi, daha ileri yaşlarda sadece kansızlık boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir. Çölyak hastalığının kesin tanısı ancak deneyimli gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tanımlanabilir. Tedavisi ömür boyu sürecek olan bu hastalığın diyet ürünlerinin masraflarını devlet karşılamadığı için hasta yakınları tedavi masraflarını karşılamada sıkıntı çekiyor. Batı da ise diyet ürünlerini belediyeler ve sivil toplum kuruluşları, kendileri üretip, hasta yakınlarına satmaktadırlar. En çok Doğu illerinde görülen bu hastalığın diyet ürünlerini üreten ve aile yakınlarına yardımcı olan hiçbir kurum maalesef yok.”
“EKMEK FABRİKALARI DİYET ÜRÜNLER ÜRETMELİ”Yrd.Doç.Dr Yaşar Doğan, çölyak hastalığına yakalanmış hastalarının beslenmeleri için belediyelere ait ekmek fabrikalarınada büyük iş düştüğünü belirterek " Ekmek yapımında kullanılan gluten içermeyen un maddesinin 1 kilosu 20 YTL. Bölgede belediyelere ait ekmek fabrikalarının bu hastaları göz önünde bulundurarak ekmek üretmelerini ve çevre illerdeki ekmek satış noktalarına göndermeleri gerekiyor” dedi.