Çocuklarınızın gözlerine iyi bakın

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarınızın gözlerine iyi bakın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 00:00

Çocukların göz sorunları büyüklerinkine benzese de, büyüklerden farklı sorunlara neden olabiliyor…

Haberin Devamı

Çocuklukta görülen bazı hastalıkların tedavisi erişkin hayatta karşılaşılabilecek göz sorunlarının erkenden önlenmesinde çok önemli rol oynuyor…

Anne ve babalar, gözlerini çocuklarının gözlerinden ayırmazsa, yani onları iyi gözlemlerse, önemli birçok göz hastalığının önüne geçilebilir…

Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düştüğünü belirten Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi'nden Yrd. Doç. Dr. Faruk Örge, çocuklarda görülen bazı göz hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:

Kapak düşüklüğü görülebilir

Çocuklarda doğuştan üst göz kapağının düşüklüğü, göz kapaklarının aralığının dar olması, burun kökünde fazlalık deri kıvrımları, gözler arasındaki mesafenin normalden fazla veya az olması gibi  yapısal bozukluklar görülebilir…

Görmeyi tehdit edici boyutta değillerse ameliyat geciktirilebilir veya yapılmayabilir. Bebekte görme, kapak düşüklüğü veya diğer yapısal problemler nedeniyle etkileniyor ise yani kapak düşüklüğü göz bebeğini kapatıyor ise ve bu durum özellikle gözlerin birinde ise tedavide gecikmemek gereklidir.

Çocuklarda kapak enfeksiyonları da görülebilir. Bu nedenle kapak ve kirpik temizliği çok önemlidir. Arpacık ve arpacığa benzeyen kapakta şişlik yapan enfeksiyon hastalıkları bebeklerde beklemeden tedavi edilmelidir…

Haberin Devamı

Çocuklarda göz sulanması

Doğuştan itibaren olan sulanmadan göz yaşı kanalındaki tıkanıklık sorumlu olabilir. Kanal tıkanıklığı,  erken doğmuş bebeklerde, erkek ve sezeryan bebeklerinde biraz daha fazla görülebilir…

Çünkü ana rahminde kanalın ağzı zarla örtülüdür ve genellikle doğum sırasında veya doğumdan birkaç gün sonra açılır. Bu tıkanıklıklar gözde sulanma ve çapaklanmaya neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir, uygun damla ve masaj ile yüzde 90 lara varan oranlarda düzelebilir. Kanal tıkanıklığı 1 yaşa kadar düzelmez ise sonda uygulaması ile çözümlenebilir. Sonda uygulamasına rağmen düzelmeyen hastalarda ameliyat gerekebilir.

Çocuklarda kornea hastalıkları

Korneanın mikrobik hastalıkları, çizikler veya yabancı cisim bebeklerde de görülebilir. Gözde aşırı sulanma, kırpıştırma, ışığa tahammülsüzlük, çapaklanma, gözde kızarıklık gibi belirtiler bebeğin kornea dokusunda olan bir enfeksiyonu, zedelenmeyi veya yabancı cismin belirtisi olabilir. Bebekte bu tarz şikayetler var ise zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurulması gereklidir.

Haberin Devamı

Gözde hareket bozuklukları

Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Kaymalar bazen sadece basit bir şaşılıktan fazlası olabilir. Devamlı olarak bir gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir ve önemlidir. Doğuştan kas felçleri de olabilir. Gözün hareketlerini sağlayan kaslara beyinden gelen sinirlerin felçleri görülebilir.

Gözün içinde bulunduğu kemik çukuru (orbita)'nun boyutları da değişik ise bu durumda gözün hareketlerinde bozukluklara neden olabilir. Bazende yapısal olarak gözün bazı kasları düzenli çalışmaz ve gözde hareket bozuklukları görülebilir.

Gözdeki hareket bozuklukları gözlük, ortoptik tedaviler ve cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir…

Çocuklarda göz hareket bozukluklarına bağlı baş pozisyonları gelişebilir, çocuk karşıya bakarken başını eğebilir çenesi yukarıda veya aşağıda bir baş pozisyonu geliştirebilir. Bu durum bazen ortopedik bir problem sanılır böyle çocuklarda mutlaka bir göz muayenesinin yapılması gereklidir.

Haberin Devamı

Çocukta göz tembelliği

Göz tembelliği önlenebilir görme kaybıdır. Çocukluk yaş döneminde kapama ve ortoptik yöntemlerle tedavi edilebilir. Çocuklara uygun gözlük verilmesi ve tembel gözün çalıştırılması amacıyla sağlam göze yapılan kapamalar tedavinin aslını oluşturur…

Ortoptik tedavide ise tembel göz çalıştırılarak görme artışı sağlanabilir böylece her iki gözü ile görme yetisi kazandırılmaya çalışılır. Bu sayede çocuk üç boyutlu görme yetisine yani derinlik hissine kavuşabilir. Bu nedenle gözle görülür hiçbir sorunu olmasa bile bebeklerin ilk bir yaş içinde göz muayenelerinin yaptırılması çok önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!