Güncelleme Tarihi:
Bir yaş: Bir yaşından küçük ve henüz yürüme yeteneğini kazanmamış olan çocuğunuz daha çok sese ve renklere karşı ilgili olduğundan, yatağına asabileceğiniz, duyu organlarını harekete geçiren objeleri tercih edebilirsiniz.
Bu oyuncaklar, çocuğunuzun ilgisini çeker.
Ayrıca, kolayca uzanıp yakalayabileceği renkli ve içi içe geçen halkalar, yere fırlattığında zıplayan nesneler ve yumuşak toplar da çocuğunuzun dokunma ve işitme duyularının gelişimi için uygundur.
Bir yaş, çocuğunuzun hemen her şeyi ağzına götürdüğü bir dönem olduğundan dolayı oluşabilecek kazalara karşı tedbirler almalı ve dikkatli olmalısınız. Oyuncakların temizliğine gösterdiğiniz özen kadar, boyutuna da dikkat etmelisiniz.
Küçük oyuncaklar, parçaları kolaylıkla yerinden çıkarılabilecek tekerlekli arabalar ve düğmeli oyuncaklar bebeğiniz için uygun bir seçim olmaz.
Okul dönemi
Okul çağına başlayan çocuğunuzun artık bilişsel işlevlerinin giderek gelişmesi ve karmaşıklaşması ile beraber oyun dünyası da zenginleşir.
Maketler, yapbozlar, resim yoluyla kendini ifade etme, grup halinde oynanan oyunları bu dönemde tercih edilmelidir.
Aynı zamanda çocuğunuzun bilgisayarıyla çok ilgilendiği bir dönem olduğu için dikkatli olmalı ve bilgisayarın kontrolünü çocuğunuza bırakmamalısınız. Öğrenim hayatıyla bağlantılı programları kullanmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun, bilgisayar başında geçirdiği vakit 1-2 saati geçmemelidir.
Çocuğunuz 9 ile 11 yaşlarına geldiğinde giderek oyuncaklardan uzaklaşmayla, karmaşık yapbozlara, üç boyutlu model uçaklara, ince el göz koordinasyonu gerektiren video oyunlarına ve uzaktan kumandalı oyuncaklara ilgi duyarlar. Unutmayın oyuncaklar sadece çocuğunuzun yaşamında öğretici ve eğlendirici bir obje değildir.
Çocuğunuzla olan iletişiminizde belirleyici bir rolü oyuncaklar üstlenir. Çocuğunuz, gelişimi sırasında oyuncaklar üzerinden sizinle iletişime geçer. Bu yüzden çocuğunuzla oynarken gösterdiğiniz tavırlar oldukça önemlidir. Çocukların oyuncaklarla ilgilenme tarzı, sosyal iletişimde oyuncakların önemi ve grup halinde oynanan oyunlarda çocuğun rolünü dikkatle incelemelisiniz.
Oyuncakları sadece vurma, kırma, sembolik oyunların oynamaması, grup halinde oyun oynayamama ciddi problemler olabilir. Oyuncak seçiminizde yaş etiketlerinden de faydalanabilirsiniz.
‘1 yaş altı’ çocuklara ne tür oyuncaklar alınabilir
Doğru oyuncak seçimi 1 yaş altı çocukların beyin gelişimine yardımcı olarak çabuk öğrenmesini sağlar. Peki, hangi oyuncaklar alınmalıdır?
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülperi Pınarcık, “Daha ilk ayda görme, işitme fonksiyonlarının gelişmesinde yatak üzerine asılan müzikli oyuncaklar gibi sesli, hareketli, renkli objeler oldukça önemlidir.
Çıngıraklar bebeğin el, ağız, göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olur.
Bunları seçerken sesli, kolay yıkanan, ısırınca kopmayanlar tercih edilmelidir” diyor.
◊ Çocuğunuzun tüm duyu organlarını uyarması için rengarenk, ışıklı ve sesli oyuncaklar tercih edin.
◊ Bir yaş altı çocuğunuz için seçtiğiniz oyuncak; eliyle tutabileceği, ısırdığında koparamayacağı orta yumuşaklıkta olmalıdır.
◊ Bir yaş altı çocuğunuzun banyosunu yaparken sağlıklı plastikten üretilmiş ve suya dayanıklı oyuncaklarla oynamasını sağlayın.
◊ Bebek oyuncakları bir yaş altı çocuğunuzun oynaması için küçük ve hafif bir top bulundurun.
Top peşinden gitmek emeklemesine yardımcı olur.
◊ Seçtiğiniz peluş oyuncakların tüylerinin dökülmediğinden emin olun. Dökülen tüyler çocuğunuzun boğazına kaçabilir.
◊ İç içe geçen halka şeklindeki oyuncaklar bir yaş altı çocuğunuzun beyin gelişimi için son derece faydalı olacaktır.