Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 09:45
Almanya’nın Aile, Kadın ve Gençlik Bakanlığı, ARD ve ZDF televizyon kanalı ile TV Spielfilm’in ortak desteğiyle oluşan SCHAU HIN (Bak) girişimi bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı, anne babaları 3 ile 13 yaş arası çocukların medyayla ilişkileri konusunda bilgilendirmek.
Girişimin medya elçisi Fatih Çevikkollu, medya koçu Kristin Langer... Çevikkollu ve Langer, anne ve babaların, çocuklarının ‘medya ilişkileri’nde nelere dikkat etmeleri gerektiğini Hürriyet’e yazdı.
MEDYA İLE NE YAPTIĞINA BAK
Kristin Langer / SCHAU HIN Medya Koçu
Başlangıçta illa akıllı telefon almak şart değil. Dokuz yaş ve üstü çocuklar için internet erişimi olmayan bir cep telefonu en uygunu. Çocukların akıllı bir telefona ancak 11 veya 12 yaşından itibaren sahip olması en doğrusu.
İkisini de, yani cep telefonu ve interneti kullanabildikleri zaman. Çocuktan cep telefonu numarası gibi kişisel bilgileri, özel fotoğrafları koruyacağı ve internete koymayacağına dair söz alınmalı.
Özellikle mobil cihazla internette gezinirken veya app indirirken masraflara dikkat etmesi gerektiğini iyi bilmeli. Bu görev başlangıçta anne-babaya düşüyor. Ve elbette kullanım süresi üzerine çocukla anlaşma yapmak ve bu anlaşmaya uymasına dikkat etmek gerekir.
Örneğin “Cep telefonunu
yemek yerken, ödev yaparken veya uyumaya giderken kullanmayacaksın” denilmeli...
ARADA BİR DİNLENDİRMEK LAZIM
Fatih Çevikkollu / SCHAU HIN Medya Elçisi
Tuşla, kaydır, gezin: Çocuklar ve gençler de akıllı telefonların sunduğu sayısız olanağın büyüsüne kapılıyor.
Buna her gün yollarda tanık oluyoruz: Herkesin başı devamlı aşağıda WhatsApp, Facebook ve diğer sosyal medyaya derinlemesine dalmış durumda. Tenisçilerin dirsek hastalığından sonra şimdi yeni bir fenomen ortaya çıktı: Cep telefonu parmağı...
Yeni neslin ekrana rekor hızla tuşlaması, gözleri kapalı şekilde parmağıyla dokunmatik ekranı kaydırması, artık kimseyi şaşırtmıyor. Ancak biz yetişkinlerin de bu konuda geri kalır bir yanı yok. Her çaldığında ve sinyal sesinde hemen telefona sarılmak yerine, onu arada bir sessize almak, aslında kimseye zarar vermez. Anne-babalar bu yolla çocuklarına birer iyi örnek olabilirler ve onlara böylece sürekli erişilebilirlik diye bir mecburiyet olmadığını gösterebilir. Cep telefonuna dokunan parmağı arada bir dinlendirmek lazım.
Daha fazla bilgiyi Türkçe www.schau-hin.info/tr ve Almanca www.schau-hin.info adreslerinden bulabilirsiniz.