Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, küçük yaşlarda edinilen internet bağımlılığının psikolojik ve fiziksel birçok hastalığa neden olduğunu, önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini bildirdi.
SANAL GERÇEKLİKLER DOĞAL YAŞAMIN YERİNİ ALDI
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahbal Aras, internet ve elektronik medya etkisiyle giderek yaygınlaşan sanal gerçekliğin, doğal yaşamın yerini almaya başladığını söyledi.
AİLELER ÇOCUKLARININ GERİDE KALMASINDAN KORKUYOR
Elektronik ve medya teknolojileri üreten şirketlerin dijital çağda başarı için bu teknolojilerle erken yaşta tanışmayı önerdiğini belirten Aras, şunları kaydetti:
"Aileler bu teknolojilere çocuklarının diğerlerinden geride kalması endişesiyle giderek daha fazla yönelmektedir. Öyle ki artık çocuklar günlük yaşamda uyku dışında okuldan da fazla en uzun zamanını ekran karşısında geçirir hale geldi. Çok erken yaşlardan itibaren çocukların dünyasında doğal ortamdaki etkinlikler veya sosyal etkileşimlerin yerini televizyon, bilgisayar oyunları, internetteki sosyal ortam, cep telefonlarındaki uygulamalar aldı. İnternet teknolojileri 'elektronik bebek bakıcısı' haline geldi. Doğal ortamdaki etkinlikler ve sosyal etkileşimler eksik olduğunda yüz yüze iletişimin sağladığı psiko-sosyal iyilik hali, empati, yaratıcılık, sosyal beceriler ve el becerileri açısından yetersizlikleri olan bireyler yetişmektedir."
"CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU"
İnternette çocukları ciddi şekilde etkileyen şiddet, reklam, cinsellik ve ideolojik risklerin olduğunu dile getiren Aras, ailelerin çocuklarının kullandığı internet içeriğini kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.
UYKUSUZLUK, OBEZİTE, KALP DAMAR HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR
Ekran karşısında geçirilen günlük süre arttıkça, dikkat ve öğrenme sorunları, uykusuzluk, obezite, kalp-damar hastalıkları ile diyabet benzeri hastalıkların da artığına işaret eden Aras, internet bağımlılığının ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.
İnternet bağımlılığının çocuk yaşlarda edinildiğini ifade eden Aras, şu uyarılarda bulundu:
"8-10 SAATİNİ İNTERNETTE GEÇİRENLER BAĞIMLIDIR"
"Günde 8-10 saatini internette geçiren ve başka etkinlikleri ihmal eden kişiler bağımlıdır. Bu durum bir bağımlılık haline geldiğinde kişi yemeden ve uyumadan uzun bir süreyi ekran karşısında geçirir. Ekrana dönmesi engellendiğinde ise öfkeli olur. Doğal yaşamda sosyal becerileri gelişmemiş bireylerin, bu aşamada internet bağımlılığı sorununu aşmaları kolay değildir.
"3 YAŞA KADAR EKRAN İZNİ VERMEYİN"
Ebeveynler 3 yaşa kadar çocuklarına ekran izni vermemelidir. Çocuk ve ergenlerin ekran ile geçirdikleri zaman kısıtlanmalı ve düzenlenmelidir. Çocukların doğal ortamlardaki etkinliklere katılmaları sağlanmalıdır. Aileler de çocuklarıyla birlikte bu etkinliklere katılarak rol model olmalıdır."
Aras, ailelerin internet bağımlılığına karşı alacağı tedbirlerin yanı sıra medya uygulamaları açısından bu riskleri dikkate alan devlet politikaları ve düzenlemelerin artırılması gerektiğini vurguladı.