Çocuğunuza doğal süt içirirken bunlara mutlaka dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuza doğal süt içirirken bunlara mutlaka dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 16:19

Çiftlik sütü, köy sütü, doğal süt, organik süt… Şu sıralar süt konusunda doğallık trendi ön planda. Mahalle bakkallarında, organik ürünler satan küçük dükkanlarda “Köy sütü bulunur” yazısıyla karşılaşıyoruz. Özellikle küçük çocuğu olanlar sütü güvendikleri çiftliklerden getirtiyor. Artık “Alosüt” hatları bile var. Arıyorsunuz getiriyorlar.

Haberin Devamı

Süt konusundaki bu tercih tüketicinin bilinçlenmesiyle ilgili. Yakın bir geçmişe kadar sokakta satılan sütün mikrop saçtığı mutlaka kutu süt alınması gerektiği söylenip durdu. İnsanlar da mikroplardan uzak durmak uğruna kutu sütlere yöneldi. Üstelik bu sütler çok da pratikti. Ocakta kaynatma, kaynarken taşırma gibi dertleri yoktu. Dolayısıyla kimse sütün hangi yöntemle kutuya girip de aylarca bozulmadan durduğunu sorgulamadı.

YARARLI BAKTERİLER DE ÖLÜYOR

Çocuğunuza doğal süt içirirken bunlara mutlaka dikkat edin


Bilmeyenler için bir kez daha anlatmakta yarar var. Kutu sütlerde UHT yöntemi kullanılıyor. Bu pastörizasyondan farklı bir durum. Nitekim pastörize süt 3 gün dayanırken, UHT süt 6 aya kadar bozulmadan durabiliyor. Pastörizasyon, sütün yaklaşık 90 derece ısıda 1 saniye bekletilmesi ile elde ediliyor. UHT (Ultra High Temperature) yönteminde ise süt 140 derece sıcaklıkta 5 saniye ısıtılıyor. Evde kaynatılan sütün sıcaklığı ise 100 dereceye çıkıyor, bir taşım kaynatılıp ocak kapatılıyor. Bütün ısıtma yöntemleri mikropları öldürüyor ama sütün yapısındaki faydalı bakteriler de yok oluyor.

ARTIK SÜT OLMAKTAN ÇIKIYOR

Çocuğunuza doğal süt içirirken bunlara mutlaka dikkat edin

Haberin Devamı

Sütteki besin değerini en çok kaybettiren yöntem ise UHT… Hatta öyle ki vücudumuza yararlı olsun diye içtiğimiz süt, bazı uzmanlara göre zararlı hale geliyor.

Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, UHT yöntemiyle yapısı bozulan süte raf ömrünü uzatmak için bazı kimyasal koruyucular konulduğu, UHT işleminin enerji sarfiyatının azaltılması için bazı kimyasal katalizörler kullanıldığı da söylüyor. Ayrıca yapılan işlem nedeniyle lezzeti de bozulan sütü lezzetlendirmek için de çeşitli katkı maddeleri katıldığı söyleniyor.

Yani siz siz olun, kendinize güvenilir bir çiftlik bulun ve sütünüzü oradan getirtin. Ya da marketlerde cam şişede satılan pastörize günlük sütleri tercih edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!