Güncelleme Tarihi:
Süt konusundaki bu tercih tüketicinin bilinçlenmesiyle ilgili. Yakın bir geçmişe kadar sokakta satılan sütün mikrop saçtığı mutlaka kutu süt alınması gerektiği söylenip durdu. İnsanlar da mikroplardan uzak durmak uğruna kutu sütlere yöneldi. Üstelik bu sütler çok da pratikti. Ocakta kaynatma, kaynarken taşırma gibi dertleri yoktu. Dolayısıyla kimse sütün hangi yöntemle kutuya girip de aylarca bozulmadan durduğunu sorgulamadı.
YARARLI BAKTERİLER DE ÖLÜYOR
Sütteki besin değerini en çok kaybettiren yöntem ise UHT… Hatta öyle ki vücudumuza yararlı olsun diye içtiğimiz süt, bazı uzmanlara göre zararlı hale geliyor.
Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, UHT yöntemiyle yapısı bozulan süte raf ömrünü uzatmak için bazı kimyasal koruyucular konulduğu, UHT işleminin enerji sarfiyatının azaltılması için bazı kimyasal katalizörler kullanıldığı da söylüyor. Ayrıca yapılan işlem nedeniyle lezzeti de bozulan sütü lezzetlendirmek için de çeşitli katkı maddeleri katıldığı söyleniyor.
Yani siz siz olun, kendinize güvenilir bir çiftlik bulun ve sütünüzü oradan getirtin. Ya da marketlerde cam şişede satılan pastörize günlük sütleri tercih edin.