Güncelleme Tarihi:
FLAVANOİDLER NE İŞE YARAR? |
Siyah yani bitter çikolatayı faydalı yapan şey içindeki flavanoidler. Peki, flavanoid nedir? Ne işe yarar? Nişantaşı Hospital’dan beslenme uzmanı ve diyetisyen Bahar Aktan bunu hürriyet.com.tr’ye anlattı: Kalp-damar sağlığı açısından en yararlı besinler olduğu düşünülen sebze ve meyvelerin bu etkiyi sağlamalarındaki en temel sebep içerdikleri flavonodilerdir. Flavonoidler; kateşin, epikateşin, prosiyanidin gibi antioksidan polifenoller olup damar içi yapının korumasında rol oynarlar. Kakao ve çikolatanın bu bileşenlerden zengin olması tüketimin sağlığımız açısından koruyucu etkilerini ortaya çıkarıyor. Özellikle bitter çikolatanın falavonoid açısından zengin olduğu, beyaz çikolatada ise bu miktarın çok altında düzeylerde olduğu saptanmıştır. Günlük tüketilecek 70-90 gram arası bitter çikolata kalp-damar sağlığının korunması açısından önemlidir. |
TEK ŞART: FLAVANOLLÜ OLACAK
Barry Callebaut'un iddiasının AGGD tarafından doğrulanmasında, flavanol denilen maddenin etkisi var. Zira birçok firmanın çikolata imalat süreci, bu maddenin etkisinin, daha ürün markete ulaşmadan ortadan kalkmasına neden oluyor. Barry Callebaut'sa, kan akışının kolaylaşmasına yardımcı olan flavanolü ürünün içerisinde koruyabildiğini iddia ediyor.
Birçoğu uluslararası kurumlarca onaylanmasa da, son yıllarda, çikolatanın sağlığa yararlı olduğu iddiasıyla ortaya çıkan çok sayıda araştırma bulunuyır. Bunlardan bazıları, çikolatanın, kalp krizi riskini bile azaltabileceğini öngörüyor.