Güncelleme Tarihi:
Gülşen Köymen (30) ise polis olan eşi Selim Köymen’in böbreği ile hayata dönmek isterken, kan uyuşmazlığı nedeniyle nakil yapılamayacağı haberiyle yıkıldı. Ancak imam Eyüp Varol’un çapraz nakil önerisi, hastanade tesadüfen tanıştığı Köymen’i hayata döndürdü. Baba Varol’un böbreği Gülşen Köymen’e, polisin böbreği de imama takıldı.
Düzcede görev yapan Eyüp Varol, Hürriyet’e şunları söyledi:
ÇAPRAZ NAKİL ÖNERDİM
“Diyalize girmeye başlamıştım ve artık nakil gerekiyordu. Babam bana böbreğini verebileceğini söylediğinde çok sevindim. Düzce’de hastanede Gülşen Köymen ve Selim Köymen ile karşılaştık. Gülşen Hanım’a eşi böbreğini verecekmiş ama kan uyuşmazlığı varmış. Ben de onlara çapraz nakil önerdim. Şimdi ikimizin de hayatı kurtuldu.
HERKES ORGAN BAĞIŞLASIN
Diyanet’in onay vermesine rağmen insanlar ne yazık ki organ bağışlamıyor. Bu nedenle çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor. Oysa Peygamber Efendimizin bir hadisi var. ‘Bir kişiyi öldürmek cihanı öldürmek, bir insanı kurtarmak tüm insanlığı kurtarmak demektir’ diye. Bence herkes organlarını bağışlamalı.”
YENİ YIL HEDİYESİ OLDU
Gülşen Köymen de diyalizden kurtulduğu için çok şanslı olduğunu belirterek, “5 yıldan bu yana hastaydım. 2.5 aydır diyalize giriyordum. Eyüp Bey ile karşılaşmamız tam bir tesadüf. Bu tesadüf hayatımı kurtardı. Bana ve aileme yeni yıl hediyesi gibi oldu” dedi.
AVRUPA’DAN DAHA YAYGIN
Çapraz nakli gerçekleştiren Dr. Eyüp Kahveci, bu işlemin Avrupa’ya oranla Türkiye’de daha yaygın olarak kullanıldığını bildirdi. Kahveci, “Organ bağışı fazla olmadığında kadavradan organ temin edilemiyor” dedi. Kahveci şöyle devam etti:
HER GÜN 15 KİŞİ ORGAN BEKLERKEN ÖLÜYOR
“Hastaların bir bölümünü ne yazık ki organ bulunamadığı için kaybediyoruz. Bu nedenle çapraz nakillere ihtiyaç olabiliyor. Organ bekleme listesinde çok bekleyen hasta var. Hatta Avrupa’nın 5-6 ükesinin toplamı kadar. Listeye her gün 20-25 hasta ekleniyor ve ne yazık ki her gün 10-15 hasta hayatını kaybediyor. Bağış oranı düşük olduğundan organ bulunamıyor.”