Çalma hastalığı hangi durumlarda görülür?

Güncelleme Tarihi:

Çalma hastalığı hangi durumlarda görülür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2016 00:47

Kleptomani ve trikotillomani yani çalma hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kerem Doksat, hastalıkların görülme durumlarını örneklendiriyor.

Haberin Devamı

Kleptomani pek çok kişide görülen bir durumdur ve “çalma hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle kadınlarda görülür. Kişi yaptığı şeyin fakındadır ama bilinçdışında genellikle düşman veya hasım gördüğü bir ebeveyni cezalandırır. Genellikle tuzluk veya kaşık gibi sembolik cisimlerin çalındığı gözlemlenmektedir. Kaşık, tuzluk veya oyuncak gibi şeyleri “yürütürler”. Bu hastalık bir “Dürtü Denetim Bozukluğu” olup, tedavisinde daha çok psikoterapi etkilidir. Fakat kimi dirençli vakalarda antidepresanlar verilmektedir.

Çalma hastalığı hangi durumlarda görülür

Bazı hastalar hipnozla bilinçdışına bastırılmış suçluluk duygularını anlatabilir ama tek başına çok etkili olmaz. Aslında çoğu vakada anne veya babaya karşı bilinçdışına bastırılmış cinsellik duyguları söz konusudur ama bunun farkında değildirler. Öfkelerinin de farkında olmazlar ve bunları annelerine veya babalarına yansıtırlar. Adeta intikam almak için bunu yaparlar. Bilinçdışına gömdükleri erotik sahneler vardır. Rüyalarında ensest (yakın akrabalarıyla cinsel ilişkiye girme) temalarına rastlanabilir.

Haberin Devamı

Çalma hastalığı hangi durumlarda görülür

Bastırılmış suçluluk duyguları onları böyle davranmaya iter. En çok ergenlik veya gençlik çağında rastlanır. Tedavide bu çalma eylemini neden yaptıkları ortaya çıkarıldıktan sonra, gerçekle yüzleştirme (confrontation) en etkili yöntemdir. Eşlik eden depresyon mevcutsa, antidepresanlar işe yarar. Çok fazla çalma eylemine karışanlarda ise duygudurum dengeleyicileri verilir. Çünkü çoğunun altında Bipolar Bozukluk yatar. Trikotillomani denen saç ve kaş yolma bozukluğu da benzer bir hastalıktır. Yatkın vakalarda birkaç seans hipnozla bile hasta iyileşebilir. Özel seçilmiş vakalarda ise diğer psikoterapiler uygulanır. Çoğu tamamen düzelir ama %7 hastada her şeye rağmen bozukluk sabit kalır.

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!