Güncelleme Tarihi:
Mutfaklarımızın demirbaşlarından biri olan buzdolaplarının hijyenik olması, sağlığımız açısısından oldukça önemli bir husustur. Sadece kötü kokular ya da rafları üzerine yerleşmiş lekelerin varlığıyla ilgili değil, çok temiz gibi görünen buzdolapları bile yaklaşık bir aylık zaman diliminde kirleneceğinden periyodik olarak temizlenmesi hem yiyeceklerin dayanıklılığı hem de sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
BUZDOLABI TEMİZLENİRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR:
Elektrikle doğrudan temas edilecek bir durum söz konusu olmasa da, güvenlik açısından buzdolabının fişi çekilmelidir ya da güç düğmesi kapatılmalıdır. Buzdolabının tüm çıkarılabilir malzemeleri; raflar, kutular ve diğer parçalar alınarak içi boşaltılmalıdır.
Çıkartılan buzdolabı malzemeleri çizilmeleri engellemek amacıyla sünger veya yumuşak bir bez kullanarak ılık su ve sıvı deterjan ile yıkanmalı ve kurutulmaya bırakılmalıdır. Eğer, buzdolabı rafları ya da diğer malzemeleri cam ve seramik ise, çatlama ya da kırılmayı engellemek adına ılık su ile yıkamadan önce bir süre oda sıcaklığına gelmesi için beklenmelidir.
Hazırlanan karışıma batırılmış yumuşak bir bez ile buzdolabının içi ve kapağı, yukarıdan aşağıya hareketle silinmelidir. Temizleme sırasında buzdolabında oluşabilecek aşınmalara ve göçmelere karşı dikkat edilmelidir.
Buzdolabı içine yerleştirilecek malzemeler tamamen kurumuş olmalıdır. Islak olduğu takdirde yumuşak, kuru bir bez ile malzemeler kurulanmalı ve o şekilde buzdolabı içine yerleştirilmelidir.
Buzdolabının kapak lastiği ılık, duru bir su ile silinmelidir. Eğer daha hijyenik bir temizlik gerekiyorsa yarım bardak suya bir miktar sirke de kullanılabilir.
Dış yüzey ise ılık, duru bir su ve ihtiyaç durumunda hafif bir bulaşık deterjanı ile temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır. Eğer buzdolabının kapağı parlak gösterilmek isteniyorsa sirke ya da cam temizleyiciler ile parlaklık sağlanılabilir.
BUZDOLABINA YİYECEKLERİ KOYMADAN ÖNCE:
Buzdolabına konulacak yiyecekler streç folya ile kaplanmalı, meyve ve sebzelerde ise buzdolabı torbası kullanılmalıdır. Özellikle yumurta gibi gıda maddeleri çok kolay bakteri üretebileceği için mutlaka kutusunda saklanmalıdır. Buzdolabı içine yerleştirilecek kavanoz ve benzeri şeyler ılık su ile silinerek kurulanmalı ve bu şekilde buzdolabında muhafaza edilmelidir.
PÜF NOKTALARI
1. Buzdolabı raflarını yıkarken ve kurularken bulaşık eldiveni kullanmak, rafların elden kayıp kırılma ihtimaline karşı daha güvenli bir önlem olacaktır.
2. Buzdolabı içindeki inatçı lekeler için bir sıkımlık beyaz diş macunu kullanılabilir. İnatçı lekeleri yumuşatmak için bir diğer çözüm ise, kabartma tozu katılmış ılık su karışımını beze emdirerek bir kaç dakikalığına leke üzerinde bekletmektir.
3. Gerçek anlamda hijyen sağlamak için buzdolabı parçalarında, buzdolabının içi ve dışında silme, yıkama ve kurulama için ayrı bezler kullanılmalıdır.
4. Temizlik sonrası buzdolabı; bir çay kaşığı çay ağacı yağı, bir bardak suya katılıp karıştırılarak silinirse kalan küflerin temizlenmesinde ve yayılmasında engelleyici özelliğe sahiptir.
5. Temizlik sonrası buzdolabının arkalarında bir yerlere bir kap içerisinde kabartma tozu koymak kötü kokuların giderilmesinde etkilidir. Yine taze çekilmiş kahveyi bir kase içine koyarak buzdolabında saklamak aynı etkiye sahiptir.