Güncelleme Tarihi:
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, ilerleyen yaşla birlikte burnun düştüğünü belirtti:
“Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda olduğu gibi burunda da bazı değişikler olur. Burun uzar, ucu düşer, genişler, delikleri büyür. Bu değişikliğe çoğu zaman burun fonksiyonlarında bozulma da eşlik eder.Nefes alma kötüleşebilir. İlave kronik rahatsızlığı da olan yaşlı bünyede bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açar.”
Op. Dr. Süreyya Şeneldir, burun fonksiyonlarındaki bozulmanın başlıca 2 sebepten kaynakladığının altını çizdi: “Burun dıştan büyüyüp genişlerken içerde bir daralma yaşanır.Bu daralma nazal valv bölgesi denilen hava akımının zaten dar olduğu bölgede daha çok kendini belli eder.Diğer yandan özellikle burun ucundaki yaşa bağlı düşüklük hava akım dinamiklerini bozarak nefes almayı güçleştirir.Çoğu yaşlı kişi rahat nefes alma adına zaman zaman burun ucunu eli ile kaldırarak rahat nefes almaya çalışır.Sonuçta yaşam kalitesini ve sağlığı bozan burun tıkanıklığı ortaya çıkar.”
Peki ne yapmak gerekir?
KBB uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, özellikle 50-60 yaş arası sık karşılaşılan bu durumda operasyonun gerekli olduğunu vurguladı:
“Burun değişiklikleri hem yaşam kalitesini hem sağlığı etkileyebilir. Bunun çözümü kolaydır.Tıkalı burunla yaşlılarımızın gezmemesi gerekir.Çözüm için operasyon gerekir..Toplumda yanlış bir algı var ileri yaşta burun ameliyatı olmaz diye. Hayır ileri yaşta eğer gerekiyorsa daha iyi nefes almak adına burun ameliyatı olunabilir. “