Güncelleme Tarihi:
BURUN NEDEN KANAR?
"Burnumuzun içindeki damarların koruyucu tabakası soğan zarı gibi incecik en küçük bir darbeden, kurumadan, dış ortamlardan kolayca etkilenip kanayabilir. Burun kanaması diyince hemen akla kötü senaryolar geliyor ama burun kanamalarının büyük kısmı masum kanamalardır. Genellikle yaz aylarında direkt güneşe maruz kalma gibi durumlarda artar. Ancak mevsimsel bir sorun olarak düşünülmemelidir. Çünkü burun kanamasının nedeni, burnun yapısından kaynaklanıyor olabilir. Hafif ya da yoğun bir kanama şeklinde görülebilir. Saniyeler kadar kısa da sürebilir 10 dakikaya kadar uzayadabilir."
BURUN KANAMASI KÖTÜ BİR HASTALIĞA MI İŞARETTİR?
"Burun kanamasının nedenlerini ikiye ayırabiliriz. Bir, burnun yapısı kaynaklı sorun diğeri de tansiyon gibi diğer rahatsızlıklardır.Kanamalara genellikle sebep, burnun doğuştan gelen orta bölmesinde eğriliktir.Bu tip durumlarda burun kolay kanar. Sık burnu kanayanlar öncelikle burnun orta bölmesinde sorun mu var diye düşünmelidir. Ve bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmelidir.Diğer nedense, ki bu orta ve ilereyen yaşlarda görülür, tansiyon yükselmesidir. Tansiyon aniden yükseldiği zaman en az koruyucu tabakası olan burundan kanama ihtiyacı hisseder.Burun kanamasının nedenlerini detaylandıracak olursak, burun mukozasını etkileyen nezle, grip, sinüzit de burun kanamasına yol açabilir. Ya da vücudun herhangi bir yerinde kanamaya sebebiyet verecek tüm hastalıklar burun kanamasına sebep olabilir. Bunun yanısıra kan sulandırıcı ilaç kullananlar veya pıhtılaşma eksikliği olan hastalarda da burun kanaması görülebilir. Yetişkinlerde görülen, yüksek tansiyon, tümör ya da ilaç kaynaklı olabilecek burun kanamaları tıbbi müdahale gerektirebilecek kanamalardır.Eğer orta yaş ve yetişkin dediğimiz yaş grubundaysanız ve sık sık burnunuz kanıyorsa , bir hekime görünmenizi öneririz. "
BURNUMUN KANAMASINI NASIL DURDURABİLİRİM?
"Bu gibi durumlarda bir anda burun kanadığında pratik olarak kanayan tarafımıza baş parmağımızla şiddetlice basmak başımızı öne doğru eğmek, geriye doğru atarsak mide bulantısı, kusma yapabilir, kanamayı artırabilir, bulabilirsek ensemize veya burun çevremize buz koyarak akut ani kanamaların önüne geçebiliriz. Sonrasında da altta yatan bir sebep olmasın diye bunu araştırıp tedaviye geçmek gerekir. "
HANGİ DURUMLARDA BURUN KANAMASI RİSKLİDİR?
Şiddetli kanama varsa ve durdurulamıyorsa,
Kanama, nefes almaya engel oluyorsa,
Şiddetli darbe sonrası burun kanamaya başladıysa,
Yüksek ateş, fenalık hissi, çarpıntı burun kanamasına eşlik ediyorsa,
Kanama durduktan kısa bir süre sonra tekrar başlıyorsa en kısa sürede bir hekime veya sağlık ocağına başvurulması gerekir."
YENİDEN KANAMAYI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?
"Normal olarak adlandırabileceğimiz riskli olmayan kanamalar durduruluktan sonra sümkürmemeye dikkat etmek gerekir. Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da zorlayıcı hareketler yapmadan, baş göğüsten yukarıda tutulmalıdır"