Güncelleme Tarihi:
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastikve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Tezel tarafından geliştirilen ve dünyanın en prestijli hakemli dergisi ''Annals Of Plastic Surgery''de (Amerikan Plastik Cerrahi Dergisi)yayınlanan burunda ''İzsiz Kıkırdak Tespiti'' yöntemiyle, hem eskiden yapılan ameliyatlar sonrası çok sıklıkla karşılaşılan burun düşmesi sorunu ortadan kaldırıldı, hem de ''domuz burnu'' denilen görüntüye son verildi.
Doç. Dr. Tezel, günümüzün burun estetik operasyonlarında dışardan bakıldığında ameliyat geçirdiği anlaşılmayan doğal görünümlü burunlar elde etme, elde elde edilen sonucun kalıcı olması ve 6 ay-1 yıl sonra bozulmamasının edeflendiğini söyledi.
Yapılan ameliyat sonrası burun deliklerinin içinin gözükmemesi, burnun uç kısmının kemiklerden ayrı parça şeklinde durmaması gerektiğini kaydeden Tezel, geliştirdiği ''izsiz kıkırdak tespiti' yöntemiyle hem burun ucuna istenilen yüksekliği vermeyi sağladığını, hem de burun ucunun açısının istenilen şekilde ayarlanabildiğini söyledi.
Yöntemle bütün bu işlemleri burnun doğal anatomik yapısı bozulmadan yapma imkanına kavuştuklarını belirten Tezel, ''En önemlisi elde edilen sonuç kalıcı oluyor ve burun düşmesi denilen,operasyonlardan 6 ay-1 sene sonra burun ucunun aşağıya doğru kayıp adeta burun sırtından ayrı bir parça gibi gözükmesi sorununa son veriyor. Yani artık burun düşmesine son'' diye konuştu.
Kıkırdaklar arasında kullanılan bu yöntemi bugüne kadar 500'den fazlakişide uyguladığını belirten Tezel, tekniğin uygulanması konusunda şunları söyledi:
''Burun ucunu oluşturan kıkırdaklar, burnun taşıyıcı kolonu diye tanımlanabilen burnun ortasındaki septum kıkırdağına dikişlerle bağlanıyor. Eskiden bunu yapmak için burun ucuna müdahale etmek gerekiyordu. Şimdi ise dışardan kesi yapmadan tamamen burun içinden konulan bu dikişlerle burun ucuna istenilen açı ve yükseklik veriliyor.
Bu da kemiklere daha az müdahale edilmesini sağlıyor. Hatta bazı hastalarda kemiklere hiç müdahale etmeden dahi burun ameliyatını tamamlayabiliyoruz.
Çünkü bazı hastalarda sadece kıkırdaklara yapılan müdahaleyle yani çok aşağıda olan burun ucunu yukarı kaldırarak deformiteyi gidermiş oluyoruz.''
Sadece burnun ucuna müdahale ettikleri operasyonun lokal anestezi ile 15-20 dakikada yapıldığını ve hastaneye yatmadan evine giden hastanın 3 gün sonra rahatlıkla işine dönebildiğini kaydeden Tezel, kemiğine müdahale ettiklerinin ise bir gün hastanede kaldıktan sonra bir hafta içinde işine önebildiğini ifade etti.
Bu yöntemle başkalarının o kişinin ameliyat olduğunu anlamadığını söyleyen ezel, her yüze aynı değil, her yüzün ihtiyacı olan burnu yapmak gerektiğini dile getirdi.
''GÜLERKEN OYNAYAN BURUNA SON''
Bazı kişilerin konuşurken burunlarının oynadığına, bir kısmının da gülerken burunlarının çok aşağıya indiğine işaret eden Tezel, yöntemle bu problemlerin de giderildiğini, ayrıca nefes alma fonksiyonlarında da iyilik sağlandığını söyledi.
Yine gençliğinde çok güzel olan ancak yaşla birlikte aşağıya doğru inen burunun da kemiği müdahale edilmeden kaldırılarak, insanlara daha genç görüntü sağlandığını dile getiren Tezel, ''Bu yöntem özellikle daha önce bir başkası tarafından ameliyat edilmiş ama güzel olmamış, bir takım kusurları olan vakalarda çok işe yarıyor. O kusurlara gidermek için yapılacak olan müdahalenin boyutlarını küçültüyor '' dedi.
Estetik müdahale için başvuran her 10 hastadan 2'sinin burnunun sadece kıkırdağa müdahale ederek düzeltilebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Erdem Tezel, ''Yani bu yöntemle domuz burnu gibi yapmadan, burnu çok fazla kaldırmadan burnun ucunun yüksekliğini ayarlayabiliyoruz, artırabiliyoruz.
Hatta burun ucu çok yüksek ya da sivri olan hastalarda burnun uç kısmını aşağıya doğru indirebiliyoruz'' diye konuştu.