Güncelleme Tarihi:
Kas kazanma ve hacimlenme dönemi olarak bilinen bulk döneminde sporcular veya vücut geliştiriciler harcadıklarından daha fazla kalori almalıdır. Büyüme dönemi olarak da tanımlanan bu dönem kesinlikle gelişigüzel yağlı yiyecekler tüketme dönemi değil aksine ince hesaplar ve ayarlamalar yaparak dikkatli beslenerek kas kazanma dönemidir. Bulk dönemini abur cubur ve yağlı yiyecekler tüketme dönemi olarak algılamak daha sonra o yağları yakmak için ciddi kardiyo seanslarını da beraberinde getirir. Bu nedenle bulk döneminde beslenme programınıza olabildiğince özen göstermeli ve fazla yağlı besinlerden kaçınmalısınız.
BULK DÖNEMİNDE BESLENME TÜYOLARI
- Öncelikle bulk döneminde beslenme programı oluşturmak için bazal metabolizma hızınızı ölçtürmeli ve harcadığınız kalorileri aşağı yukarı hesaplayarak almanız gereken kalori miktarına göre bir beslenme menüsü oluşturmalısınız. Harcadığınız kaloriden daha çok kalori alarak hacim kazanabilirsiniz.
- Sanıldığının aksine kaslar spor salonunda değil mutfakta yapılır. Bu nedenle günlük yeme içme alışkanlıklarınızı bir yere not ederek neler ekleyip çıkarmanız gerektiğinizi analiz edebilirsiniz. Bulk döneminde hacim kazanmak için kana hızlı karışmayan ve ani açlık hissi yaşatmayan hem de uzun süre tok tutan kompleks karbonhidratlar tüketebilirsiniz. Bunlar bulgur pilavı, esmer pirinç ve yulaf ezmesi olabilir.
- Ağır bir antrenman sonrasında bazı günlerde enerji kazanmak için basit karbonhidratlar olan beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi gıdalardan da yararlanabilirsiniz        Â
- Kas yapımının temel besin kaynağı olan proteinlerden ise bolca yararlanmalısınız. Hayvansal protein gıdalarından kırmızı et, beyaz et, balık ve yumurtanın yanında kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bitkisel bazlı proteinlerden de faydalanmalısınız.
- Sağlıklı yağ tüketmek için ise kuruyemiş çeşitleri bire bir. Yer fıstığı, çiğ badem ve ceviz içi gibi kuruyemiş seçeneklerinin yanında zeytin yağı ve keten tohumu yağını da yemek ve salatalıklarınızda tüketebilirsiniz. Ana öğünlerin yanında ara öğünlerde de yoğurt, yulaf ezmesi ve muz gibi kaliteli besin kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Eğer ara öğünü atlarsanız yemeklerinizi 3 saatte bir tüketmeye özen gösterin.
- Minimum yağlanma ile kas kütlesinde artış elde etmek bu dönemin en temel hedefi olmalıdır. Böylece sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Â